Annons

Viktigt med ordning och reda på skolan

Marcus Dackling är Moderaternas toppnamn till kommunvalet. Han är också en relativt ny kommunpolitiker. Han tycker att det behövs fler lärare till skolorna och mer ordning och reda både i och utanför klassrummen.
Lessebo kommun • Publicerad 30 augusti 2018

Vid valet 2014 fick han upp ögonen för politiken och började engagera sig för Moderaterna. Med 20 år på Ess-Enn Timber i Skruv är Marcus Dackling något så ovanligt som en moderat med engagemang inom den fackliga organisationen.

– Men inom facket är jag väldigt kritisk till att hela LO stödjer Socialdemokraterna. Det tar jag upp nästan varje gång jag är på ett fackligt möte för jag tycker det är för jäkligt.

Marcus Dackling vill se fler lärare, lärarassistenter och resurspersonal på skolorna. Det behövs bli mer ordning och reda.
Marcus Dackling vill se fler lärare, lärarassistenter och resurspersonal på skolorna. Det behövs bli mer ordning och reda.Foto: Charlotte Stjernkvist
Annons

Marcus Dackling är född och uppvuxen i Lessebo och har gått en treårig utbildning med teknisk inriktning i Växjö. Under hela sitt yrkesliv har han arbetat inom träindustrin med undantag för en period i unga dagar då han var i trädgårdsmästarbranschen. Att han började engagera sig politiskt kom lite av en slump.

– Det var en som sa till mig att han visste var jag stod politiskt och tyckte att jag skulle engagera mig. Och folk som engagerar sig behövs alltid i lokalpolitiken, säger Marcus Dackling.

Han har märkt att det har blivit svårare och svårare att engagera invånarna politiskt. Han anser att många tycker mycket men det är få som vill engagera sig.

– Det är bra att tycka och tänka men det är ju någon som måste genomföra vad folk tycker och tänker. Det är det som är det svåra i dag, att få ihop folk som vill och kan uttrycka det.

Liksom Centerpartiets Angelica Karlsson och Miljöpartiets Per-Inge Olsson tycker Marcus Dackling att skolan är den största utmaningen som Lessebo kommun står inför. Han hänvisar till att fyra av tio elever går ut Bikupan med ett meritvärde där de inte är godkända för gymnasiestudier. Det är något som måste ändras på. Det krävs mer lugn och ro både i och utanför klassrummen, fler lärare, lärarassistenter och resurspersonal.

– Detta är inget som har raserat under de senaste fyra åren. Det är tyvärr någonting som har funnits under en längre tid. Historiskt sett, nu pratar vi långt tillbaka i tiden när jag gick på Bikupan så var "plugghästar" ingenting att ha. Den attityden har förändrats men den kan ligga kvar om föräldragenerationen har en sämre attityd mot kunskap.

Problem med att få elever att läsa vidare är också något som har funnits länge i kommunen, anser Dackling.

– Förr blev man pappersarbetare eller glasarbetare men de som läste vidare, där var problemet att man inte fick tillbaka dem till kommunen. När de hade gjort sina studier och fått sitt yrke så stannade de kvar var de nu i världen hamnade. Det var då vi tappade befolkningen.

Hur ska man lösa problemet med skolan?

– Får vi i gång utbildningen och kan säga att Bikupan är en bra skola, både lärare och elever söker sig dit och det är en bra utbildning, då löser vi många problem. Då kanske det blir mer attraktivt att flytta till kommunen också.

Annons

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons