1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Eskil vann provvalet – petas ändå

Centerpartiet petar förre ministern Eskil Erlandsson från sin riksdagslista, han finns inte längre med i toppen när nomineringskommittén lagt sitt förslag. Växjös kommunalråd Per Schöldberg är ny etta istället.
Eskil Erlandsson (C). Arkivfoto

Förnyelse och föryngring, det är vad som efterfrågats när nomineringskommittén intervjuat 25 ledande centerpartister i länet. Och det har man gått på när Eskil Erlandsson efter 23 år i riksdagen lyfts bort helt från Centerpartiets riksdagslista inför valet 2018.

Men när medlemmarna i Kronoberg fick säga sitt i omröstningen inför nomineringen då vann Eskil Erlandsson klart.

Karin Nilsson tog andraplatsen, Elizabeth Peltola från Älmhults kommun kom trea och Per Schöldberg kom först på fjärdeplats.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

– Medlemsomröstningen är inte beslutande, knappt rådgivande, säger Tommy Linnér.

Men varför håller ni den då överhuvudtaget?

– Det kan jag inte säga, det står i våra stadgar att den ska genomföras och då gör vi det.

Tycker du inte att den borde få något genomslag?

– Det får den ju, Karin är tvåa i vårt förslag och nu är det ju inte våra värderingar som ligger till grund för förslaget utan det vi får till oss i intervjuerna med ledande centerpartister runt om i Kronoberg. Sen har vi nomineringsstämma och då kan medlemmarna få säga sitt.

Tror du själv att Eskil Erlandsson kommer att göra comeback på listan då?

– Nej, det tror jag inte. De vi pratat med har fått signaler hemifrån om att man vill se den här föryngringen och förnyelsen.

Tommy Linnér är också övertygad om att resultatet i omröstningen sett annorlunda ut idag än när den hölls.

– Då hade vi inte någon som tydligt utmanade Eskil, det hade gjort skillnad.

Avgörandet har inte varit enkelt menar Tommy Linnér, men säger att det vore tjänstefel av kommittén om man inte lyssnat in vad de ledande centerpartisterna efterfrågat.

56-årige Per Schöldberg från Växjö toppar alltså nu listan med Karin Nilsson från Tingsryd som behåller den andraplats hon innehaft i många år. Gusten Mårtensson 27 år från Älmhult blir tredjenamn.

– Det handlar om att försöka hitta ett vinnande lag och det tror jag att vi hittat här, säger Tommy Linnér.

Finns det inte en risk att centerväljarna inte gillar att ni petar Eskil helt, en så respekterad och känd politiker som företrätt partiet så länge?

– Nej, det tror jag inte, säger Tommy Linner och resonerar att bara sätta ned honom på icke valbar plats efter åren som riksdagsman och minister hade varit mindre respektfullt än att peta honom helt.

Per Schöldberg var tidigt ute med att han strävade mot riksdagen. Redan tidigt i oktober klargjorde han sin vilja.

Visste du redan då att nomineringskommittén tänkte peta Eskil?

– Jag förstod vilka intentionerna var. Men jag vill vara tydlig med att förnyelse inte bara handlar om ålder utan också om hur man driver politiken och frågorna i landet och i länet. Vi behöver en tydligare kraft och Kronoberg behöver synas mer.

När nya centerettan Schöldberg ska lyfta fram sina frågor är det inte jordbruk eller landsbygd som hamnar först, istället vill han diskutera infrastruktur, företagande och minskad statlig styrning.

Är det ett försök att bryta med traditionell centerpolitik i Kronoberg?

– Det vill jag inte kalla det, snarare en breddning. Alla vet att jordbruksfrågor, skogs- och ägandefrågor är viktiga för oss. Men vi behöver synas i annat också. Vi vet att vi måste trycka på i till exempel infrastrukturfrågor för att inte hamna på efterkälken här i sydost.

Per Schöldberg är själv helt på det klara med att petningen av Eskil Erlandsson kommer att leda till debatt och diskussioner.

– Hans 23 år som riksdagspolitiker är en imponerande karriär och det kan ingen ta ifrån honom. Men det har varit så oomtvistat att platsen är hans och det kanske är bra om den utsätts för lite konkurrens, säger Per Schöldberg.

Både Per Schöldberg och Tommy Linnér pratar om att toppa laget inte bara inför valet 2018 utan också till 2022, att tänka flera steg framåt för partiet i länet. Då om fem år är den nya toppkandidaten själv 61 år gammal.

Hur ser du på det som förnyelse och föryngring?

– Att det handlar om mer än ålder men förhoppningsvis så har vi då några av de yngre som kommer att finnas på listan som flåsar oss i nacken, säger Per Schöldberg.