Annons
Nyheter

De är sämst på att använda bälte i Kronoberg

97 procent av bilisterna i Kronoberg använder bilbälte i tätort. Det är två procentenheter över rikssnittet och endast i Hallands och Stockholms län är andelen bältesanvändare fler. Det visar NTF:s årliga mätning. Men två av kommunerna ligger en bit under rikssnittet.
Kronoberg • Publicerad 20 november 2017
97 procent av bilisterna i Kronoberg använder bilbälte i tätort.
97 procent av bilisterna i Kronoberg använder bilbälte i tätort.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den årliga mätningen genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på nästan 340 000 observationer. Det är förare och framsätespassagerare man mäter.

Totalt i riket ökar användningen av bilbälte i tätort från 94 till 95 procent. Bland kvinnorna ligger bältesanvändningen på 97 procent och bland männen på 94 procent.

Annons

Att bältesanvändningen ökar beror bland annat på att förekomsten av bältespåminnare fortsätter att öka i takt med att nya fordon ersätter gamla. Men trots en hög bältesanvändning saknade 2016 var tredje omkommen bilförare bälte.

– Eftersom det fortfarande är så att var tredje förare som omkommer i personbil saknar bilbälte är det jätteviktigt att fortsätta jobba för att öka användningen, i synnerhet mot riktade högriskgrupper så som till exempel unga män, säger NTF Jönköpings verksamhetschef Daniel Qvarnström i ett pressmeddelande.

För att nå målet med högst 220 dödade år 2020 borde bältesanvändningen ligga på 97–98 procent i landet snarare än dagens 95 procent, enligt Trafikverkets analysgrupp.

Sju av nio kommuner i Kronoberg uppfyller det kravet. Alvesta kommun och Uppvidinge kommun ligger under nivån med 93 respektive 88 procent. Flest bältesanvändare i tätort i länet finns det i Älmhults kommun, 99 procent, vilket är bäst i Småland.

Ulf ÖsterströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons