1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bengtzboe (M) lämnar efter bidragsaffär

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

– Det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger han till TT.

Politik

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

STOCKHOLM 20171010 Ny utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna är Erik Bengtzboe under en pressträff i riksdagen på tisdagen Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
Foto: Janerik Henriksson/TT

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor. Han fortsatte dock som riksdagsledamot.

Nu uppger Erik Bengtzboe för TT att han i dag kommer att lämna in sin avskedsansökan och att han ämnar avsäga sig sin plats i riksdagen.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen. Moderaterna behöver fullt fart framåt nu och därför har jag meddelat (partiledaren) Ulf Kristersson att jag också lämnar riksdagen, säger han.

Erik Bengtzboe säger att han förstår att de som har kampanjat för honom och stött honom är besvikna.

– Jag har i grund och botten gjort fel.

– Förtroendet för mig är skadat. Det tar jag ansvar för, jag vill inte att det ska skada Moderaterna mer än det redan har gjort, säger Bengtzboe.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar beslutet:

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått", skriver Kristersson i en kort kommentar.

Beskedet om Bengtzboes uppdrag i utskottet och inom sitt parti kom i efterdyningarna av Aftonbladets avslöjande om hans bidrag för dubbla boenden tidigare i april. Enligt tidningens granskning har han fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. Samtidigt har han haft en övernattningslägenhet i Stockholm, där han bott på veckorna till följd av sitt uppdrag.

Bengtzboe har tidigare kommenterat uppgifterna och beslutet att lämna sina uppdrag på sin egen Facebooksida. Han uppgav då även att han ämnar betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

Moderaten har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Men riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

"Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden", har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tidigare sagt till TT om Bengtzboes affärer.

Erik Bengtzboe vidhåller att han bor i Nyköping, inte i Stockholm där hans fru och barn är folkbokförda.

– Jag bor i Nyköping, men tillbringar så klart mycket tid i Stockholm.

Men, återkommer han till, hans miss var att inte uppdatera sin folkbokföringsadress mellan två adresser i Nyköping.

TT: Vad ska du göra nu?

– Skaffa mig ett jobb.