Annons
Nyheter

Finlands president: Det är inte mot Sverige

I mars stängde Finland gränsen mot Sverige och trots EU-kommissionens uppmaning om öppna gränser inom unionen så är gränsen fortsatt stängd på obestämd tid.
Finland • Publicerad 4 juli 2020
Sauli Niinistö. Bild från i vintras.
Sauli Niinistö. Bild från i vintras.Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/TT
Sauli Niinistö med hustrun Haukio under en lunch på slottet i Stockholm 2017.
Sauli Niinistö med hustrun Haukio under en lunch på slottet i Stockholm 2017.Foto: Henrik Montgomery/TT

Finland har hittills klarat sig relativt lindrigt undan den rådande coronapandemin. Antalet rapporterade fall är 131 per 100 000 invånare jämfört med 684 i Sverige. Dödstalen ligger också på en betydligt lägre nivå med drygt en tiondel jämfört med Sverige, i förhållande till folkmängd. Nu har landet öppnat gränserna mot och övriga Norden och Baltikum, men Sverige är exkluderat. Finlands president Sauli Niinistö menar att det inte har något med Sveriges coronastrategi att göra utan om hur smittläget ser ut och jämför situationen länderna emellan med hur situationen såg ut inom Finland under början av våren.

– Situationen just nu är ungefär likadan som när vi när vi stängde gränsen mot Nyland. Det gjorde vi för att vi såg att infektionerna spred sig inom Nyland på ett helt annat sätt än i övriga delar av landet. Regeringen beslöt, vilket jag tycker var helt rätt, att stänga gränsen. Alla tyckte inte om det, men jag tror att djupt inne så förstod människorna att det var det bästa för alla, säger han.

Olika strategi

Annons

Sveriges strategi mot covid-19 har varit vida omdebatterad och kritiserad på flera håll, och redan från början har strategierna för att bekämpa smittan i Finland och Sverige skiljt sig åt. Sauli Niinistö säger att det egentligen inte är så märkvärdigt att länder har olika strategier, då det är en så främmande och överraskande situation för alla. Det är för tidigt att säga vilka som har valt rätt strategi.

– Men jag måste säga att jag är mycket nöjd med hur den finländska regeringen agerat, men ingen vet hur det kommer att sluta. Vi kommer förhoppningsvis vara klokare i slutet av året, och vet då vad som hände. Men det är fakta att situationen är olika på olika platser och att strategin man haft i Sverige är olik mot den vi haft här, säger Sauli Niinistö.

Att gränserna stängdes från början var enligt Niinistö helt naturligt då det var lätt att konstatera att ju mer människor reser desto mer sprids infektionen. Han säger samtidigt att det inte är just Sveriges strategi, utan mängden infektioner i landet, som gör att gränserna hålls stängda.

– Det är svårt att säga vem som haft rätt strategi. Men det finns betydligt mer infektion där än vad vi har här och då är det helt logiskt i jämförelse med vårt beslut gällande Nyland. Jag är säker på att man förstår vår tankegång i Sverige. Folk har olika åsikter, men jag hoppas bara att den här tankegången förstås. Det är inte mot Sverige, det är mot infektionen, säger han.

Negativa relationer

Både Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) och utrikesminister Ann Linde (S) har uttryckt sin oro för att det nordiska samarbetet kan komma att påverkas negativt i och med detta, men det tror inte Niinistö.

Han pekar i stället på ländernas långa gemensamma historia, där några månader av stängda gränser inte kommer ha någon påverkan. Han poängterar hur samarbetet i Norden har stärkts under senare år och då speciellt det svensk-finländska samarbetet.

– Inom försvarssamarbetet vi haft är det en helt ny situation under de senaste 7–8 åren. Det var inget man kunde tro i början av millenniet, vi har gått framåt ordentligt och det snabbt. Och den här fienden vi har just nu, covid-19, det är en gemensam fiende, säger han, och menar att situationen varken är lätt för Sverige eller Finland, där man vant sig vid öppna gränser länderna mellan.

– Särskilt i norr i Torneå och Haparandaområdet har man blivit van att leva tillsammans utan gränser. Det finns också många människor med finskt ursprung i Sverige, som inte har finskt medborgarskap, som säkert har släkt och bekanta i Finland de vill upprätthålla relationerna med, säger han.

Finländska Torneå ligger alldeles intill Haparanda och samhällena brukar vara tätt sammanflätade. I dag är de i stället uppdelade med ett staket. När gränsen mellan Sverige och Finland kommer öppnas är ett beslut för Finlands regering.

– Det är inte min sak att gissa när svenskar kommer kunna resa in i Finland igen. Men jag är säker att regeringen tar situationen mycket allvarligt och ser på alla möjligheter, säger Sauli Niinistö.

Fakta: Sauli Niinistö

Fakta: Sauli Niinistö

Sauli Niinistö föddes den 24 augusti 1948 i Salo i sydvästra Finland.

Har varit Finlands president sedan 2012 och var när han tillträdde den förste icke-socialdemokraten på presidentposten på 30 år.

Har en bred politisk erfarenhet, bland annat som vice statsminister, finansminister och riksdagens talman. Han var 1994–2001 ledare för konservativa Samlingspartiet.

Har två vuxna söner från sitt första äktenskap med Marja-Leena som omkom i en bilolycka 1995. Han undkom själv tsunamin i Thailand 2004 genom att klamra sig fast vid en stolpe tillsammans med en av sina söner.

Han gifte sig 2009 med poeten Jenni Haukio. De fick ett gemensamt barn 2018.

Fakta: Sauli Niinistö

Finland stängde sina gränser i mars och därefter isolerades landskapet Nyland. Restriktionerna över Nyland hävdes den 15 april och gränserna mot Norden (Sverige exkluderat) och Baltikum öppnade i mitten av juni.

Är man symptomfri är det öppet för inrikesresor i Finland.

Finland avråder från utrikesresor – förutom till Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Det är tillåtet att besöka barer och restauranger men med regler om distansering. Bufféservering är inte tillåtet. Alla gäster måste ha egen sittplats men får hämta mat och dryck vid baren.

Folksamlingar på högst 50 personer är tillåtna.

Det rekommenderade minimiavståndet att hålla mellan människor är en meter.

Det mesta i samhället har öppnat, men med regler om begränsat antal besökare och distansering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons