Annons
Nyheter

Flera befaras omkomna i japanska skyfall

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att ta skydd eller evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av kraftiga skyfall.
På ett äldreboende befaras flera ha dött när vattenmassor trängde in.
Japan • Publicerad 4 juli 2020
Stora områden i sydvästra Japan har begravts i vatten och lera efter kraftiga skyfall.
Stora områden i sydvästra Japan har begravts i vatten och lera efter kraftiga skyfall.Foto: Kyodo News/AP/TT
Regnet har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar.
Regnet har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar.Foto: Kyodo News/AP/TT
Ovädren har skurit av vägar och broar och lämnat människor strandsatta.
Ovädren har skurit av vägar och broar och lämnat människor strandsatta.Foto: Kyodo News/AP/TT

Flera befaras enligt japanska Kyodo News ha omkommit i samband med de kraftiga regnen. Enligt en lokal guvernör har 14 personer hittats livlösa på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten.

Lokala medier rapporterar att vattenmassorna har sköljt bort flera broar och skurit av närmare 100 personer från omvärlden. Flera personer saknas, däribland tre personer vars hus begravts i ett skred.

Annons

Ovädret på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar, har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar. Värst drabbade är städerna Kumamoto och Kagoshima med vardera över en halv miljon invånare.

– Vi uppmanar bestämt människor att agera för att skydda sina liv då det fortfarande regnar tämligen kraftigt, säger Toshiaki Mizukami, ämbetsman i Kumamoto prefektur, till AFP.

Enligt Kyodo News har premiärminister Shinzo Abe kallat in runt 10 000 soldater för att hjälpa till i det omfattande räddningsarbetet.

Japans regnperiod, kallad "tsuyu", börjar vanligen i juni och varar juli månad ut.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons