Annons
Nyheter

Första samtalen om eldupphör i Kamerun

För första gången diskuterar den kamerunska regeringen ett möjligt avtal om eldupphör med de separatister som utropade självständighet 2017.
Sedan dess har nordvästra Kamerun plågats av våldsamma strider med jämna mellanrum.
Kamerun • Publicerad 4 juli 2020
Kameruns president Paul Biya har suttit på sin post sedan 1982. Arkivbild.
Kameruns president Paul Biya har suttit på sin post sedan 1982. Arkivbild.Foto: Lintao Zhang/AP/TT

Julius Sisiku Ayuk Tabe, den livstidsdömde ledaren för separatiströrelsen, säger att ett möte hölls i torsdags. Han uppger att nio separatistledare deltog i samtalen, vilka följde på uppmaningar från FN om att börja prata med varandra.

"Var förvissade om att vi fortsätter att vara engagerade i återuppbyggandet av självständigheten för vårt hemland", säger Ayuk Tabe i ett pressmeddelande, utan att ge några fler detaljer om samtalen.

Annons

Sedan de engelskspråkiga separatisterna utropade självständighet 2017 har konflikten kostat över 3 000 liv. Hundratusentals människor har tvingats fly sina hem.

Den engelskspråkiga minoriteten, som utgör ungefär en femtedel av Kameruns befolkning, anser sig diskriminerad av den franskspråkiga majoriteten.

En av två säkerhetskällor som bekräftar att mötet hållits säger att regeringens öppenhet för samtal återspeglar befolkningens utmattning efter tre år av våldsamma drabbningar.

– Det här kriget har fått oss att inse de engelskspråkigas motståndskraft ur en ideologisk synvinkel, säger källan som tillägger att även internationella påtryckningar har gjort regeringen mer intresserad av samtal.

Fakta: Konflikten i Kamerun

Ungefär en femtedel av Kameruns 22 miljoner invånare är engelsktalande. Kamerun, en tidigare tysk koloni, delades efter första världskriget upp mellan Frankrike och Storbritannien.

När det som i dag utgör Kamerun blev av med kolonialmakterna i början av 1960-talet blev olika delar fransk- respektive engelsktalande.

Samtidigt började en ilska gro över det som uppfattades som diskriminering av engelsktalande inom framför allt utbildningsväsendet och de rättsvårdande myndigheterna.

När krav om större självstyre kom från de engelsktalande delarna avfärdades det av president Paul Biya, som suttit på sin post sedan 1982.

Motståndet radikaliserades och två regioner i Kamerun utropade sig den 1 oktober 2017 som en egen republik.

Centralregeringens poliser och soldater har svarat med brutalitet, och även separatisterna har gjort sig skyldiga till dödliga våldsamheter.

Tankesmedjan ICG har beräknat att konflikten hittills kostat över 3 000 människoliv.

Över en halv miljon människor har tvingats fly sina hem.

Källa: AFP, ICG

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons