1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Husvagn och gatukök brann i Alvesta. Tre fordon i olycka på E4 utanför Markaryd.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Strax före midnatt mot torsdagen kom larm om brand i en husvagn vid Fabriksgatan i södra Alvesta. Räddningstjänst skickades till platsen liksom polis.

– Vi har en brand i en husvagn utanför ett gatukök. Branden har spridit sig från husvagnen och utmed fasaden på gatuköket, säger Dan Nyberg, insatsledare vid Värends räddningstjänst.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Branden ska även ha spridit sig till gatukökets vind.

– Vi håller på att bekämpa branden utvändigt på husvagnen och på vinden. Målsättningen är att kunna rädda gatuköket, säger Nyberg, klockan 00.30.

Han har då inga uppgifter om att personer skadats.

– Vi vet fortfarande inte om det var någon i husvagnen, men det blir polisens arbete att utreda, säger Nyberg.

Senare fick polis kontakt med ägaren och man kunde konstatera att ingen person skadats fysiskt. Husvagnen har totalförstörts.

Branden i gatuköket kunde släckas.

– Fastigheten är kraftigt brandskadad, både i fasaden och på vinden, och även lite vattenskadad, säger Dan Nyberg strax före klockan 02.30.

Polisen ska utreda brandorsaken.

Strax efter midnatt ska tre fordon vara inblandade i en trafikolycka på E4 söder om Markaryd.

Larmet kom klockan 00.17. Olyckan ska ha skett i nordlig riktning på E4.

Räddningstjänsten uppger att en personbil, en lastbil och en trailerdragare är inblandade. De ska stå på hjulen på vägen.

Totalt rör det sig om fyra drabbade personer.

– Det är inga personskador, utan materiella skador. Vägen är blockerad i norrgående riktning, säger Mikael Johansson, insatsledare vid räddningstjänsten i Markaryd, klockan 01.

Söderut ska man dock kunna ta sig då.

Bärgare finns på plats vid 01-tiden. Räddningstjänst från Markaryd och Skånes-Fagerhult deltar i insatsen. Polis har också larmats dit.

Räddningstjänsten ledde om trafiken under arbetet.

Sverige

Flygbolaget SAS lägger ner sin linje mellan Arlanda och Örnsköldsvik, rapporterar allehanda.se.

Linjen återupptogs förra året och rapporterades först gå bra, men efterfrågan har minskat. Trafiken upphör den 1 februari.

– Vi förstår att många är besvikna över beskedet, inte minst det lokala näringslivet. Vi har gjort det vi har kunnat, men kan inte göra mer under rådande förhållanden, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till sajten. (TT)

Det har brunnit i ett stort antal containrar runtomkring i Kristinehamn under natten.

Räddningstjänsten har haft en intensiv natt. Vid 05-tiden rör det sig om totalt sju olika brandplatser.

Det första larmet kom klockan 03.20, då ska det ha brunnit i tre containrar vid Gamla Kyrkogatan.

Sedan följde larmen från Nya Kyrkogatan, Västerlånggatan, Broängsgatan, Tegnérgatan, Södermalmsskolan och slutligen Södra Staketgatan klockan 05.03. Det rör sig om containrar vid återvinningsstationer.

Bränderna ska ha kunnat släckas utan att elden spridit sig vidare, enligt räddningstjänsten.

Världen

Bara två dagar efter den senaste stora jordbävningen i området har ett skalv, av myndigheten USGS i USA uppmätt till 6,5, drabbat Mindanao i södra Filippinerna. Minst fem dödsoffer rapporteras av lokala medier i det nya skalvet, och hus som tidigare skadats har nu rasat ihop.

Skalvet häromdagen hade magnituden 6,4, och krävde minst sju liv. Även för två veckor sedan inträffade en jordbävning därikring, då omkom fyra människor.

Filippinerna utgör en del av "eldringen" runt Stilla havet, där runt 90 procent av alla jordbävningar på vår planet inträffar. (TT)

Minst 65 personer har omkommit i en tågbrand i Pakistan, uppger lokala myndigheter enligt AFP. Branden bröt ut sedan en gasbehållare exploderat. Tre av tågets vagnar förstördes.

Gasbehållaren användes av passagerare som höll på att laga frukost.

– Två matlagningsspisar exploderade. De använde olja som gav bränsle till branden, säger Sheikh Rashid Ahmed, minister med ansvar för järnvägen, till Geo television.

Flera dödsfall ska ha inträffat när människor hoppade av tåget. (TT)

Minst två liv har krävts i sammanstötningar mellan de båda sidornas demonstranter samt polis efter det omstridda valet i Bolivia, säger försvarsminister Javier Zabaleta. Det är första gången dödsoffer bekräftas i det spända läget efter valet häromveckan.

Den sittande presidenten Evo Morales har utropat seger i valet.

Hans huvudrival Carlos Mesa menar att rösträkningen inte gått rätt till, och att valet åtminstone borde gå till en andra omgång. (TT)

De rasande skogsbränderna i Kalifornien får extra styrka av starka vindar. Lågorna har nästan nått Ronald Reagans presidentbibliotek utanför Los Angeles.

Flera bränder sprids i den västliga amerikanska delstaten, regionen har fått varningen "extrem röd-flaggad" av meteorologer som letar efter ord för att beskriva farorna med eldsvådorna i den folkrika regionen.

– Jag tror inte att vi någonsin tidigare har använt den här varningen, säger meteorologen Marc Chenard.

Rök syns precis invid expresident Reagans minnesbibliotek, där 1980-talsledaren enligt amerikansk tradition har samlat det som rört hans liv och ämbetsperiod. Brandpersonal, flygplan och helikoptrar har dock lyckats hålla branden borta från byggnaderna.

Flammor har också rört sig nära museet Getty center i västra Los Angeles, där bränder startade i de fashionabla distrikten redan i måndags. (TT)