Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två unga män ska ha blivit hotade med ett vapenliknande föremål i centrala Kalmar.
Publicerad 22 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Polisen larmades till en plats i centrala Kalmar vid 02.30-tiden sedan två män 18-årsåldern ska ha blivit hotade med något som liknande ett skjutvapen av en okänd gärningsperson. Enligt polisen ska en patrull kort därefter kontrollerad ett fordon på riksväg 25 och då hittade man en leksakspistol. En man i 20-årsåldern misstänks nu för grovt olaga hot.

Annons

Kronoberg

En natt utan några större nyhetshändelser i länet.

Sverige

Minst 50 personer i Skaraborg har insjuknat i vinterkräksjuka, sedan de ätit jultallrik från en restaurang.

Mariestads kommun är övertygad om att någon som berett maten varit smittbärare.

– De har använt handskar, varit väldigt noga men det kan räcka med att någon inte tvättat händerna innan man tagit på sig handskarna. Det behövs inte mycket för att smitta, säger Eva Rehnberg vid kommunen, till Mariestads-Tidningen. (TT)

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är jämnstora i Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

SD får 24,2 procent, medan Socialdemokraterna får 24,4. Siffrorna är så pass nära varandra att det inte går att säga vilket parti som är störst.

Kristdemokraterna och Moderaterna backar, Västerpartiet går framåt, Centerpartiet och Miljöpartiet ligger still, liksom Liberalerna. (TT)

Världen

Annons

Polisen i Berlin evakuerade under lördagskvällen en julmarknad vid Breitscheidplatz efter uppgifter om att ett möjligtvis farligt föremål fanns vid platsen. Efter några timmar förklarades faran över då polisen inte hittade något farligt föremål, skriver Die Welt.

Julmarknaden och en närliggande kyrka genomsöktes sedan två män som "uppträdde misstänkt" hade observerats.

Det rör sig om samma julmarknad som den IS-påverkade tunisiern Anis Amri attackerade med hjälp av en lastbil och dödade tolv besökare i december 2016.

Anis Amri sköts sedan ihjäl av italiensk polis efter att ha lyckats lämna Tyskland efter sitt dåd. (TT)

Den australiske premiärministern Scott Morrison ber om ursäkt för att han lämnade landet för att semestra i Hawaii samtidigt som allvarliga markbränder härjar i Australien.

Vid en presskonferens vid räddningstjänsten RFS högkvarter i Sydney säger han däremot att bränderna inte påverkar regeringens klimatpolitik.

Morrison säger att klimatförändringar är en av flera faktorer bakom bränderna, men att Australien redan uppfyller sina miljöåtaganden. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons