Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två unga män ska ha blivit hotade med ett vapenliknande föremål i centrala Kalmar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Polisen larmades till en plats i centrala Kalmar vid 02.30-tiden sedan två män 18-årsåldern ska ha blivit hotade med något som liknande ett skjutvapen av en okänd gärningsperson. Enligt polisen ska en patrull kort därefter kontrollerad ett fordon på riksväg 25 och då hittade man en leksakspistol. En man i 20-årsåldern misstänks nu för grovt olaga hot.

Kronoberg

En natt utan några större nyhetshändelser i länet.

Sverige

Minst 50 personer i Skaraborg har insjuknat i vinterkräksjuka, sedan de ätit jultallrik från en restaurang.

Mariestads kommun är övertygad om att någon som berett maten varit smittbärare.

– De har använt handskar, varit väldigt noga men det kan räcka med att någon inte tvättat händerna innan man tagit på sig handskarna. Det behövs inte mycket för att smitta, säger Eva Rehnberg vid kommunen, till Mariestads-Tidningen. (TT)

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är jämnstora i Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

SD får 24,2 procent, medan Socialdemokraterna får 24,4. Siffrorna är så pass nära varandra att det inte går att säga vilket parti som är störst.

Kristdemokraterna och Moderaterna backar, Västerpartiet går framåt, Centerpartiet och Miljöpartiet ligger still, liksom Liberalerna. (TT)

Världen

Polisen i Berlin evakuerade under lördagskvällen en julmarknad vid Breitscheidplatz efter uppgifter om att ett möjligtvis farligt föremål fanns vid platsen. Efter några timmar förklarades faran över då polisen inte hittade något farligt föremål, skriver Die Welt.

Julmarknaden och en närliggande kyrka genomsöktes sedan två män som "uppträdde misstänkt" hade observerats.

Det rör sig om samma julmarknad som den IS-påverkade tunisiern Anis Amri attackerade med hjälp av en lastbil och dödade tolv besökare i december 2016.

Anis Amri sköts sedan ihjäl av italiensk polis efter att ha lyckats lämna Tyskland efter sitt dåd. (TT)

Den australiske premiärministern Scott Morrison ber om ursäkt för att han lämnade landet för att semestra i Hawaii samtidigt som allvarliga markbränder härjar i Australien.

Vid en presskonferens vid räddningstjänsten RFS högkvarter i Sydney säger han däremot att bränderna inte påverkar regeringens klimatpolitik.

Morrison säger att klimatförändringar är en av flera faktorer bakom bränderna, men att Australien redan uppfyller sina miljöåtaganden. (TT)

Läs mer

Växjö

Jägare skottskadade kamrat – slipper åtal

Det blir inget åtal mot jägaren som under en nattlig vildsvinsjakt i Hollstorp skottskadade sin kamrat. Utredningen visar att olyckan inträffade eftersom den skottskadade fortsatte framåt i mörkret sedan han och skytten först stannat när vildsvinen upptäckts.

GOLF

Golf: Alexander Björk rivstartar året i öknen med ny caddie

Nytt golfår och siktet är inställt på nya topplaceringar. ”Kul att få sätta i gång igen”, säger Alexander Björk som lagom till veckans årspremiär i Abu Dhabi har skaffat sig en ny caddie.

Kronoberg

Falska poliser ringde – två bedragare får villkorlig dom

De båda männen som tog emot guldsmycken och använde offrens betalkort efter samtal från falska poliser döms för bedrägerierna. Domstolen anser att villkorlig dom är ett lämpligt straff.

Karlskrona

Nu backar krogen om dyrare entré för unga

”Blev verkligen en tankeställare för oss”