1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hundratals greps under protester i Ryssland

Runt om i Ryssland har tusentals anhängare till oppositionsanhängare demonstrerat med krav på att president Vladimir Putin ska avgå.
I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.
I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.
Foto: Dmitri Lovetsky

Oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj hade manat till landsomfattande protester på lördagen, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

"Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension", sade Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

"Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

I Putins hemstad S:t Petersburg samlades runt 3 000 oppositionsanhängare till en protest som stoppades av kravallpolis. Minst 62 människor rapporteras ha gripits, skriver nyhetsbyrån AFP.

Aktivister skanderade "skamligt" medan hjälmklädda poliser slängde in demonstranter i polisfordon. Flera demonstranter skadades.

Totalt greps minst 261 personer runt om i landet, enligt OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

I Moskva valde polisen att hålla en låg profil, möjligen i ett försök att undvika sammanstötningar på Putins födelsedag. Över 1 000 personer trotsade både regn och demonstrationsförbud i huvudstaden, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Antalet var betydligt lägre än vid de massprotester som Navalnyj mobiliserade i mars och juni.

Demonstranterna, de flesta unga, ropade slagord som "Grattis" och "Ryssland utan Putin". Hundratals poliser, en del i kravallutrustning och med hundar, bevakade demonstrationerna och såg till att deltagarna inte kunde ta sig in på Röda torget.

Den 20-åriga studenten Svetlana Kiseleva, sade att hon inte står bakom Navalnyj, men deltog i demonstrationen för att kräva politisk mångfald.

– Det är viktigt att ha ett val, att ha en opposition. Jag tror i vilket fall att han skulle vara bättre än Putin. Jag gillar inte Putin, säger hon till AFP.

Navalnyj greps i Moskva för drygt en vecka sedan, för "uppmaningar till delaktighet i otillåtna offentliga evenemang" under presidentens födelsedag. I måndags dömdes han till 20 dagars fängelse, i enlighet med den lag om allmänna sammankomster som infördes efter protester mot regeringen 2011–2012.

41-åringen är en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. I februari fick han en villkorlig dom för förskingring – vilket Navalnyj menar var ett sätt att stoppa honom från att utmana Putin i nästa års presidentval.