Annons
Nyheter

Kraven ökar på nytt företagsstöd

Flera partier vill snabbt se ett nytt omsättningsstöd till krisdrabbade företag.
Finansministern säger inte definitivt nej men framhåller att ett sådant stöd är komplicerat att utforma.
Politik • Publicerad 21 april 2020
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter dagens partiledarmöte
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter dagens partiledarmöteFoto: Fredrik Sandberg/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter dagens partiledarmöte.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter dagens partiledarmöte.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S). ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Samtal pågår mellan regeringen och samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) om ytterligare stöd till krisdrabbade företag. Men det uppges ha gått trögt på

C och L vill se ett direktstöd för företag som tappat en stor del av sin omsättning. Det har även M, KD och SD föreslagit och inspirationen för samtliga kommer från Danmark och Norge. Där har omsättningsstöd införts, som kan täcka en stor del av de fasta kostnaderna för ett företag som tappat minst 30 procent (Norge) eller 40 procent (Danmark) i omsättning.

Annons

Liberalerna vill att Sverige ska stödja företag som tappat minst 40 procent.

– Det här kan inte vänta. Vi har bara dagar på oss. Inte veckor. Inte månader, säger L:s partiledare Nyamko Sabuni.

Hon hoppas att regeringen och samarbetspartierna ska kunna återkomma med besked före maj.

Varnar för arbetslöshet

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson understryker att ett omsättningsstöd är väldigt viktigt för hans parti.

– Kommer det inte på plats, så kommer vi att få ta kostnaden form av a-kassa och arbetslösa, säger han och anser att Sverige ska följa det danska och norska exemplet.

Regeringen och samarbetspartierna har redan kommit överens om en rad olika stöd till företag för att de ska överleva coronakrisen ekonomiskt.

Arbetsgivaravgifterna har sänkts kraftigt för 33 miljarder kronor, staten ger stöd för korttidspermittering av personal som beräknas kosta 50 miljarder kronor och 5 miljarder kronor har avsatts för att företag ska få lägre lokalhyror. Därtill har staten utfärdat lånegarantier.

"Är komplicerat"

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte mer stöd till företag.

– Vi tittar på alla förslag som finns uppe i debatten och vilka åtgärder som är effektivast och mest lämpliga att sätta in vid varje enskilt tillfälle, säger hon.

Andersson uppger dock att omsättningsstöd är lättare sagt än gjort.

Annons

– Det blir sedan i detaljerna, för att få ett rättssäkert system, betydligt mer komplicerat, säger hon. Många detaljer måste redas ut.

Finansministern har också sagt att det är viktigt att det finns resurser kvar för att stimulera ekonomin senare, efter att den akuta krisen är över. Det är oklart hur lång krisen blir och allt kan inte brännas av nu.

Åtminstone fem partier, en majoritet i riksdagen vill se ytterligare akut krisstöd.

Samarbetet gäller

Magdalena Andersson utgår dock ifrån att C och L inte gör upp med oppositionen.

– Vi har ju ett budgetsamarbete med C och L, säger hon och noterar att för henne innebär det att de, och inte heller regeringen, gör upp med andra partier om skatter och utgifter.

Liberalernas Nyamko Sabuni opponerar inte mot det resonemanget.

– Budgetsamarbetet sker inom våra fyra partier och det är där vi ska se till att vi får igenom så mycket som möjligt, säger hon.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uppger att ett omsättningsstöd där företag får ersättning för fasta kostnader behövs "redan nu". Även Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är bråttom. Enligt honom var frågan uppe i statsminister Stefan Löfvens (S) partiledarsamtal på tisdagen.

– Nu tror jag att tålamodet börjar rinna ut, på samma sätt som resurserna rinner ut ur många företag, säger Kristersson, som "noterar" att även L och C nu höjer tonen i frågan.

Fakta: Danskt och norskt omsättningsstöd

I Danmark och Norge kan företag med stora tapp i omsättningen ansöka om direktstöd från staten för att täcka fasta kostnader som lokalhyra, leasingavtal och räntekostnader, bland annat.

Med vissa undantag gäller det företag oavsett bransch.

I Norge måste tappet vara minst 30 procent, i Danmark minst 40 procent.

I Norge gäller att upp till 90 procent av fasta kostnader kan täckas i tre månader. i Danmark 80 och i vissa fall 100 procent om myndigheter har tvingat företag att ha stängt.

Taket för stöd per företag är 30 miljoner per månad i Norge.

Avstämning av om stöden blev korrekta och inte för stora sker i efterhand. I Danmark ska en auktoriserad revisor skicka med ett intyg om att de uppgifter som företaget uppgett är korrekta.

Källa: regeringen.no samt virksomhetsguiden.dk

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons