Annons
Nyheter

Kritisk till fria resor: ”Stockholmsperspektiv på allt”

Under torsdagen släppte regeringen på restriktionerna om resande inom Sverige.
– Problemet är att de har ett Stockholmsperspektiv på allting, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Blekinge • Publicerad 5 juni 2020
Corona coronavirus covid-19 pk smittskyddsläkare Bengt Wittesjö
Corona coronavirus covid-19 pk smittskyddsläkare Bengt WittesjöFoto: Mattias Mattisson

Från och med den 13 juni blir det fritt fram att resa inom Sverige igen för alla som är symtomfria. Sedan i maj har rekommendationen från regeringen varit att bilresor på två timmar får göras under vissa förutsättningar.

Anledningen till att restriktionerna tas bort är att coronasituationen i Sverige i stort har förbättrats, enligt Stefan Löfven. Men inte i Blekinge där ökningstakten har varit störst i hela Sverige de senaste dagarna. Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö är därför kritisk till det fria resandet.

Annons

– Börjar vi tränga ihop oss på badplatser och campingar samtidigt som vi ser en ökad spridning av coronaviruset, då späder vi på den här brasan som kanske är på väg att blossa upp. Det är fel signal, säger Wittesjö.

Han tycker att regeringen har ett Stockholmsperspektiv och bara agerar utifrån hur det ser ut där.

– Stockholm blir Sverige på något sätt. Det är precis nu vi inte ska resa. Det är nu vi allihopa kan hjälpas åt så att detta blir så lindrigt som möjligt. Nu skulle vi verkligen behöva restriktioner för att hålla oss på mattan, säger Wittesjö som konstaterar att det inte är möjligt att införa regionala restriktioner om resande.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons