Annons
Nyheter

Politiker avgår efter kritiserad bild

En uppmärksammad bild som anspelar på gruppsex leder nu till att tre politiker i Sölvesborg avgår.
Jag vet att jag har gjort fel och jag är ödmjuk inför det, säger kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M).
Politik (TT) • Publicerad 28 maj 2019
En uppmärksammad bild som anspelar på gruppsex leder nu till att SD-politikern Peter Thyrén i Sölvesborg lämnar sitt uppdrag som ordförande i kommunens fritids- och kulturnämnd. Arkivbild.
En uppmärksammad bild som anspelar på gruppsex leder nu till att SD-politikern Peter Thyrén i Sölvesborg lämnar sitt uppdrag som ordförande i kommunens fritids- och kulturnämnd. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

SD-politikern Peter Thyrén meddelade på måndagen att han lämnar sina uppdrag som ordförande i kommunens fritids- och kulturnämnd. Senare under dagen meddelade även moderaten Niklas Joelsson i ett sms till TT att han avgår som ordförande i barn- och ungdomsnämnden med omedelbar verkan.

"Jag betedde mig omdömeslöst och respektlöst under ett ögonblick. Detta får konsekvenser och jag tar fullt ansvar för dessa", skriver han i ett pressmeddelande.

Rätt beslut

Annons

– Jag har haft två samtal med Niklas under dagen och han har efter dem kommit fram till att han inte kan sitta kvar, säger Roger Fredriksson, förbundsordförande för Moderaterna i Blekinge.

– Jag tycker han har fattat ett bra beslut.

Enligt ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna i Sölvesborg har också Peter Thyrén själv fattat beslutet att avgå. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) skriver att hon ser positivt på att han fattat beslutet och att det ger SD i Sölvesborg förutsättningar att återvinna det förtroende som skadats efter incidenten, rapporterar lokala medier.

"Avgår från allt"

På den arrangerade bilden, som publicerats i sociala medier, medverkar även kommunstyrelsens vice ordförande i Sölvesborg, Emilie Pilthammar. Det var hon som spred bilden.

Sent på måndagskvällen ger hon besked att hon lämnar sin post.

– Jag avgår från allt. Jag lämnar politiken helt och hållet. Och det känns väldigt sorgligt. Jag har ägnat mig åt politik i 20 år och det har varit en viktig del av mitt liv, säger hon till Blekinge Läns Tidning.

Hon förklarar att bilden var tänkt som ett skämt, men att allt blev "så fel som det kunde bli". Hon säger att hon ångrar inlägget.

– Jag ber alla om ursäkt. Och den kommer från djupet av mitt hjärta, säger hon till tidningen.

Enligt SVT har samstyret i Sölvesborg, som utgörs av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala SOL-partiet, haft ett möte under måndagskvällen där Pilthammars framtid diskuterats.

Emilie Pilthammar. Arkivbild.
Emilie Pilthammar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons