Annons

Stora skillnader i valdeltagande

På Söder i Växjö röstar nästan alla. På Dalbo uteblir var tredje röstberättigad från valurnorna.
– Det behövs kandidater från det egna området som du kan rösta på, tror Ibrahim Berget.
Växjö • Publicerad 7 september 2018

94 procent jämfört med 64 procent. Så stor skillnad är det i valdeltagandet mellan de valdistrikt i länet där valdeltagandet vid förra valet var högst respektive lägst.

Båda distrikten ligger i Växjö. Söder omfattar kvarteren söder om Södra Ringvägen och Biskopshagen. Dalbo avgränsas av Vintervägen, Höstvägen och Liedbergsgatan.

Annons

På Söder är det lugnt och nästan folktomt. Det är mitt på dagen, det är arbetstid för de flesta. Ylva Eriksson är student och bor själv på Söder. Hon är inte förvånad över det höga valdeltagandet i området.

– Här bor många välutbildade med höga inkomster. Jag tror det bidrar. Jag tror man känner sig närmare politiken och förstår retoriken.

Ylva Eriksson tror att utbildningsnivån har betydelse för valintresset. Att man förstår politikernas språk och retorik.
Ylva Eriksson tror att utbildningsnivån har betydelse för valintresset. Att man förstår politikernas språk och retorik.Foto: Filip Sjöfors

Utanför livsmedelsbutiken träffar vi William Rosengren, jodå, lillebror till Växjöpolitikern Oliver.

– Det är ju bra att folk röstar, tycker han. Visst har han pratat mycket politik med brorsan, men också i skolan.

– Jag har gått på Kronobergs skola och Procivitas. Där är det mycket politiksnack, det är ett gemensamt intresse.

Chansen att vi skulle möta brodern till någon kandidat utanför affären på Dalbo är kanske inte lika stor. Just bristen på kandidater från det egna området tror Ibrahim Berget har betydelse för valdeltagandet.

– Det behövs kandidater från den egna gruppen, med samma bakgrund, som vet vilka problem som finns här. Kandidater man kan identifiera sig med, säger han.

De politiska partierna har kampanjat på Dalbo, berättar Timea Balog och Ibrahim Berget. Timea frågade moderaterna om migrationsfrågor - och fick ett bra svar, tycker hon.
De politiska partierna har kampanjat på Dalbo, berättar Timea Balog och Ibrahim Berget. Timea frågade moderaterna om migrationsfrågor - och fick ett bra svar, tycker hon.Foto: Filip Sjöfors

Utanför affären har han träffat Timea Balog som han arbetat ihop med tidigare. De är överens om att okunskap och språksvårigheter är de viktigaste förklaringarna till det låga valdeltagandet. De tror att många vet hur man ska rösta – men inte på vad.

De båda ska i alla fall utnyttja sin rösträtt.

Amir Noori, som äger pizzerian mitt emot är mer tveksam.

Annons

– 90 procent av dem som bor här förstår ingenting om politik och de svenska partierna, säger han.

Under sin skolgång i Sverige fick han inte lära något om svensk politik och han känner sig mycket osäker på var de olika partierna står för. Han kollar på tv ibland, men tycker ändå det är svårt att ta ställning.

– Det är nog i skolan man ska börja. Så man redan från början får veta vilka som kämpar för vad.

Det är bara någon enstaka av Amir Nooris restauranggäster som vill diskutera politik. Själv känner han sig inte så insatt i svensk politik.
Det är bara någon enstaka av Amir Nooris restauranggäster som vill diskutera politik. Själv känner han sig inte så insatt i svensk politik.Foto: Filip Sjöfors

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons