Annons
Nyheter

Stort krispaket ska rädda jobb och företag

Regeringen presenterar ett nytt krispaket för svenska företag. Det kan omfatta 300 miljarder kronor, enligt finansministern. Bland annat införs redan från i dag ett system för att möta permitteringar.
Coronavirus (TT) • Publicerad 16 mars 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, under en pressträff i Rosenbad. Regeringen lanserar stödpaket på över 300 miljarder kronor till näringslivet.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, under en pressträff i Rosenbad. Regeringen lanserar stödpaket på över 300 miljarder kronor till näringslivet.Foto: Jessica Gow/TT

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Det här är ett mycket, mycket kraftfullt paket även om man sätter det i ljuset av vad man gjort i Danmark och Norge, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Annons

– Vi vill undvika uppsägningar, säger han.

Enligt Magdalena Andersson omfattar paketet åtgärder för allra minst 300 miljarder kronor om det utnyttjas fullt ut. Enligt finansministern står inte bara regeringen och samarbetspartierna bakom paketet, det finns även ett brett stöd i riksdagen för det.

Här saknas innehåll

Nytt system

Bland annat införs ett nytt system för korttidspermittering, som minskar företagens lönekostnader med upp till 50 procent. Systemet börjar gälla från och med i dag. Tidigare var det tänkt att ske i maj, och då i en mindre omfattande form.

I krispaketet ingår också att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader. Det beräknas i normalfallet kosta minst två miljarder per månad, men kan kosta mer nu, enligt Mats Persson.

I krispaketet ingår ett permitteringsförslag där arbetsgivarens kostnader minskar med hälften, där den anställde får 90 procent av lönen och där staten står för mellanskillnaden. Förslaget införs den 7 april men gäller retroaktivt från i dag, den 16 mars, och syftar till att rädda jobb.

Dessutom föreslår regeringen att staten tillfälligtvis tar över arbetsgivarnas sjuklönekostnad under april och maj.

Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Arbetstagaren får ut över 90 procent.

Får anstånd

Krispaketet innehåller också en likviditetsförsäkring för företagen som innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Företag kan med förslaget även få tillbaka pengar som betalats in i skatt. Det är ett viktigt sätt för företagen att behålla likviditeten och kunna fortsätta betala ut löner, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons