1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Strandhälls öde avgörs

I dag avgörs socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) öde.
Efter Centerns besked att partiet väljer att lägga ner sina röster i dagens misstroendeomröstning kommer hon med all sannolikhet att sitta kvar med minsta möjliga marginal. Men det är inte säkert.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) frågas ut av KU om Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sent på måndagskvällen kom beskedet från Centerpartiet – man väljer att avstå i dagens misstroendeomröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

-En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT.

Centerpartiets aktiva stöd hade krävts för att misstroendeförklaringen – som M, KD, SD och L står bakom – skulle röstas igenom i riksdagen. Under måndagskvällen höll Centerpartiets riksdagsgrupp ett telefonmöte och fattade beslutet att inte fälla Strandhäll.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Knapp marginal

De partier som har deklarerat att de stödjer Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll samlar 173 mandat i kammaren. En av Liberalernas 20 ledamöter är numera vilde, och har inte deltagit i riksdagens voteringar. Om även hon skulle infinna sig och rösta som sitt gamla parti, så är det 174 röster för ett misstroende. Det krävs 175 röster för att fälla Strandhäll.

Centerns besked att avstå i voteringen, i stället för att rösta nej till misstroendeförklaringen, motiveras med att det finns frågetecken kring hur Annika Strandhäll har agerat, säger Anders W Jonsson.

-Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till.

Men Centern har en ledamot, Helena Lindahl, som röstade emot regeringen Löfven. Skulle även hon rösta för ett misstroende, spelar det ingen roll vad resten av centerpartisterna gör, utan då faller Annika Strandhäll.

Besked i dag

Omröstningen i kammaren är planerad till klockan 12 i dag, och det gäller att alla närvarande trycker på rätt knapp, eftersom marginalerna är så små.

Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 16 maj. Orsaken var att de ansåg att det kommit fram uppseendeväckande uppgifter om hennes hantering av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, som tvingades bort från sin post strax före valet 2018.

I måndags angrep statsminister Stefan Löfven Moderaterna och antydde att M ger sig på Annika Strandhäll för att hon redan är en utsatt kvinnlig politiker på sociala medier.

-Den hatsvansen kommer att dansa och dricka champagne, sade Löfven.

Inte skada

KD, SD och L anslöt sig ganska snabbt till misstroendet, men Centern deklarerade att man ville ge besked först efter EU-valet, till Moderatledaren Ulf Kristerssons irritation.

-Vi vet tillräckligt mycket och jag ser inga skäl att vänta med detta, sade han.

En tolkning av att Centerledaren Annie Lööf ville vänta till efter valet var att även om C också ville fälla Strandhäll, så ville man inte skada januariavtalet med regeringen mer än nödvändigt genom att tvinga fram en ministeravgång precis före valet.