Annons
Nyheter

Mörk splittring tydlig på USA:s nationaldag

President Donald Trump tjuvstartade USA:s nationaldagsfirande vid Mount Rushmore i South Dakota. Inför omkring 7 500 personer höll han ett mörkt och dystert tal – samtidigt som det framkom att hans sons flickvän har covid-19.
Även uttalanden från demokraternas presidentkandidat Joe Biden visar på landets djupa splittring.
USA • Publicerad 4 juli 2020
En man tränar vid sidan av en väg i Houston i Texas på USA:s nationaldag.
En man tränar vid sidan av en väg i Houston i Texas på USA:s nationaldag.Foto: David J. Phillip/AP/TT
President Donald Trump höll tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota på fredagen lokal tid.
President Donald Trump höll tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota på fredagen lokal tid.Foto: Alex Brandon

Nationaldagen den 4 juli ska president Trump stå värd när ett stort fyrverkeri skjuts av i huvudstaden Washington och flygvapnets överflygning ska hylla nationen. Men tankarna sökte sig snarare till splittring än enighet när polisen spärrade av vägar, gator och torg kring Vita huset där aktivister planerar nya demonstrationer för att uppmärksamma vita polisers övervåld mot svarta amerikaner, i spåren av att den 46-årige George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i maj.

Men också denna grupps politiska motståndare förväntas genomföra aktioner under lördagen.

"Demontera vår demokrati"

Annons

Ordet splittring understryks ytterligare av att Joe Biden, presidentens motståndare i valet i november, i en öppen krönika på nationaldagen anklagar Trump för att varje dag hitta "nya sätt att besudla och demontera vår demokrati".

"Vi har nu en chans att ge de marginaliserade, de demoniserade, de isolerade, de förtryckta en full andel av den amerikanska drömmen", skriver Biden också i ett brev till kampanjdonatorer.

På fredagskvällen – dagen före nationaldagen – samlades publiken tätt i en amfiteater vid nationalmonumentet vid Mount Rushmore i South Dakota där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln, är skulpterade direkt i berget.

Kontroversiellt fyrverkeri

I sitt tal kritiserade Donald Trump de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA, och hävdade att de försöker sudda ut landets historia. Demonstrationerna mot den etniska ojämlikheten i USA hotar grunden som landets politiska system är uppbyggt på, menar Trump.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sade Trump.

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Därefter följde ett gigantiskt fyrverkeri – kontroversiellt i sig, eftersom något sådant firande inte gjorts vid Mount Rushmore sedan 2009, på grund av brandrisk och andra negativa miljöeffekter pyrotekniken har.

Nytt rekord

Under de senaste tre veckorna har Trump anordnat tre offentliga evenemang som har dragit tusentals besökare, trots den pågående pandemin. I samband med fredagens tal framkom att Kimberly Guilfoyle, flickvän till presidentens son Donald Trump den yngre, testats positivt för covid-19.

Hon var på plats i South Dakota, men har nu isolerats, rapporterar The New York Times. Presidentsonen har testats negativt, men isolerar sig också för säkerhets skull.

På fredagen noterade USA för tredje dagen i rad ett nytt dystert dygnsrekord över antalet nya coronasmittade i landet. Under det senaste dygnet registrerades drygt 57 600 fall, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Fakta: USA:s självständighetsdag

Det självständiga USA utropades den 4 juli 1776, efter frihetskriget där 13 kolonier stred för självständighet från Storbritannien. Amerikanernas armé under kriget leddes av George Washington, som sedermera installerades som landets förste president.

I samband med att Förenta staterna utropades utfärdades också självständighetsförklaringen i Philadelphia. Den mest berömda satsen i självständighetsförklaringen är den att alla människor skapats lika och har samma grundläggande rättigheter, bland annat rätt till liv, frihet och strävan efter lycka. Sverige var ett av de första länderna att erkänna det nya landet, och fick därför ett tidigt exemplar av självständighetsförklaringen, som numera är utställt på Rosersbergs slott.

Sedan dess har den 4 juli varit USA:s nationaldag.

1781 tvingades Storbritannien att kapitulera och 1783 erkändes USA:s suveränitet. Vid tiden bodde ungefär 4 miljoner människor i USA. Staden New York var störst med 33 000 invånare.

Källa: SO-rummet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons