1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU vill att Nigeria tar itu med valstrul

Tjänstemän från valkommissionen räknar röster i presidentvalet i Yola i nordöstra Nigeria. Arkivbild från den 23 februari.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT

EU:s observatörer noterade systematiska problem i valet i Nigeria i februari – och uppmanar landet att genomföra snabba och stora reformer av valsystemet.

"Detta måste genomföras omgående för att ge tid för debatt, lagändringar och implementering i god tid innan nästa val", säger chefsobservatören Maria Arena i ett uttalande.

Observatörsstyrkan var på plats i Nigeria mellan januari och april och fann tillkortakommanden i valadministrationen, i hur transparent det genomfördes, i säkerheten och i det låga valdeltagandet. Journalister trakasserades och vissa observatörer blev förhindrade i sitt arbete.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

President Muhammadu Buhari vann med 56 procent av rösterna enligt det officiella resultatet, men utmanaren Atiku Abubakar har ifrågasatt resultaten och hävdat att det förekom fusk.