Annons

Oppositionen driver på för mer kommunpengar

Oppositionen fortsätter att förhandla om hur den ska pressa regeringen om mer pengar till välfärden.
Att lägga en extra tilläggsbudget anser dock S är fel.
Politik • Publicerad 16 januari 2020
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S).
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S).Foto: Jessica Gow/TT
Moderaternas ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets förslag till "räddningspaket" för välfärden i riksdagens finansutskott. Arkivbild.
Moderaternas ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets förslag till "räddningspaket" för välfärden i riksdagens finansutskott. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström tycker att oppositionspartierna M, KD, SD och V ägnar sig åt just spel. Men att kommunerna behöver mer pengar i vårändringsbudgeten är helt klart. Regeringen, C och Liberalerna förhandlar om det nu.

– Jag tror också att det är klokt att presentera hur det blir i hyfsad närtid, man brukar ju presentera budgetnyheterna innan själva budgeten läggs, det finns ingen anledning att dra det i långbänk, säger Källström.

Annons

På mötet i finansutskottet beslutades att oppositionens initiativ bordläggs en vecka. Oppositionspartierna, där V, M och KD öppet sagt att de kan förhandla med varandra, anser att det fortsatt finns utrymme att pressa regeringen.

– Vi är överens med Moderaterna om att kommuner och landsting behöver mer resurser och utifrån det kommer vi att fortsätta de här samtalen, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson, efter mötet.

Anklagar Löfven

Vänsterpartiet har sagt att det behövs minst tio miljarder till välfärden. Partiet har sagt nej till att ta pengarna från bistånd och byggsubventioner.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade i riksdagens partiledardebatt under onsdagen att han delar uppfattningen om att kommuner och regioner kommer att behöva mer pengar. Men V anser inte att han kom med något tydligt besked, och Ulla Andersson anklagar honom för att "stå och söla".

– Det är märkligt att Stefan Löfven försöker förhala.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att möjligheterna är goda att komma överens med Vänsterpartiet, trots att partierna har olika idéer om hur satsningen ska finansieras.

"Nästan komiskt"

I Moderaternas förslag anslås tre miljarder kronor extra i år till generella statsbidrag till välfärden, något som Löfven kallat "för lite och för snålt".

– Det är nästan komiskt att statsministern säger det, det är ett underkännande av hans egen budget, säger Svantesson.

I övrigt föreslår M 1,5 miljarder kronor till polisen, 300 miljoner till domstolarna, 400 miljoner för bättre möjligheter att klara upp brott, 115 miljoner till Säpo, 60 miljoner till åklagarmyndigheten och 180 miljoner kronor till migrationsdomstolarna.

Pengarna tar Moderaterna genom att minska biståndet med omkring 2,7 miljarder, genom 1,7 miljarder från ingångsavdraget, 600 miljoner från byggsubventioner samt 650 miljoner från utvecklingsår och extratjänster.

Annons

Kristdemokraterna har presenterat ett liknande förslag som omfattar 6,7 miljarder kronor, men vill inte minska biståndet.

S: Finns ingen majoritet

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) säger efter mötet att det inte finns någon uppenbar majoritet för innehållet som föreslagits, men frågan bordläggs för att flera partier vill fortsätta förhandla.

– Jag blir förvånad att man från Vänsterpartiet vill förhandla med Sverigedemokraterna om den ekonomiska politiken. Det har aldrig hänt tidigare.

Han tycker det är oseriöst att partier försöker tvinga fram en extra tilläggsbudget.

– Den här hasten där man går ifrån en ordnad budgetprocess ska ställas mot att det här är något som inte ska ske bara i år, nästa år utan i flera år framöver. Det är ett långsiktigt arbete som krävs.

– Därför är det här väldigt mycket spel och väldigt lite innehåll, säger Fredrik Olovsson.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons