1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Boris Johnson – en provokatör som charmar

Den 66-åriga Toryväljaren Delyth Miles avskyr droger och äktenskapsbrott.
Då är således Boris Johnson föraktad? Tvärtom, hon älskar honom.
Boris Johnson, favorit till att bli ny Toryledare, pratar med besökare Royal Horticultural Society på tisdagen i Wisley.
Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Ärlighet, familjevärden och hög moral är ledord för den förre detta studievägledaren, som numera ägnar sig åt frivilligarbete i en lokal kyrka i den lilla kuststaden Clacton strax nordost om London.

Nästa månad är Miles en av de runt 160 000 medlemmarna i Konservativa partiet som ska utse Johnson eller Jeremy Hunt till ny partiledare efter Theresa May, och därmed också ny premiärminister.

Hon kommer entusiastiskt att stödja Johnson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Kluvna känslor

Ja, Miles är medveten om att han avskedats två gånger på grund av lögner. Ett av fallen handlade om en äktenskaplig otrohetsaffär.

Hon känner också till att han har anklagats för att betala en älskarinna för att göra abort och att han har erkänt drogbruk. Dito ryktena om hans överdrifter och svajiga disciplin.

– Jag är inte särskilt förtjust i hans moral, tillstår Miles.

Men för henne är inget viktigare än att lämna EU och återuppliva partiet. Johnsons karaktärsbrister är underordnade, tycker hon:

– Men det är komplext. Ibland får jag kämpa med att förklara det för mig själv.

Tiger om bråket

Den 55-årige Johnson, tidigare borgmästare i London och utrikesminister i Mays regering, är stor favorit i loppet mot den absoluta toppen.

Under tisdagen gav han flera intervjuer och upprepade att Storbritannien kommer att lämna EU utan ett avtal om förhandlingarna inte lett någonstans till den 31 oktober.

Till sade Johnson att han inte vill ha en hård brexit, men att alternativet måste ligga kvar på bordet för att visa att Storbritannien menar allvar med att lämna unionen.

Däremot motade Johnson bort frågor om vad som hände hemma hos honom när polisen kallades till hans och hans sambos bostad efter ett högljutt bråk i förra veckan.

– Jag pratar inte om saker som gäller min familj, mina kära.

Fruktar ny Trump

Rivalen Hunt, 52 år, röstade förvisso för att stanna kvar i EU i folkomröstningen 2016, men har också lovat att leverera brexit som britterna sade ja till.

Dock är Hunt öppen för en försening bortom den 31 oktober för att försäkra ett lugnt utträde ur EU.

Den attityden tilltalar Torymedlemmen Mary Douglas i Wiltshire i södra England, som drar en parallell till USA som röstade fram den likaså skrikige och överdådige Donald Trump.

– Jag är mycket mån om att vi inte upprepar det misstaget. Min starka åsikt är att man får den ledare som man förtjänar och jag skulle hata om vi hamnar i samma position som USA, säger Douglas som därför kommer att rösta på Hunt i stället för Johnson.

Fyller krigskassan

Hunt kallade nyligen Johnson "fegis" för att inte ha ställt upp i en tv-debatt som fick ställas in. En förklaring till Johnsons hittills låga profil i kampanjen kan vara att hans pr-maskineri vill minimera risken för stora tabbar.

Nu blir det i alla fall en tv-debatt mellan Johnson och Hunt den 9 juli. Dessutom ska de hålla 16 gemensamma partimöten runt om i landet. Den 23 juli meddelar partiet vem som vann.

För att kunna betala för kampanjarbetet behöver kandidaterna bygga upp "krigskassor". I förra veckan träffade Johnson högt uppsatta fondchefer och riskkapitalister på en exklusiv klubb i Londonstadsdelen Mayfair, enligt Reuters källor.

Förutom att samla in pengar var det ett tillfälle för den bullrige Johnson att återvinna förtroendet hos affärsmännen. Relationerna stelnade i fjol sedan Johnson avfärdat företagens oro för att lämna EU utan ett avtal med orden "fuck business".