1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kända släktklenoder återvänder till Wien

Familjens ägodelar konfiskerades av nazisterna under andra världskriget. Nu har figurinen "Haren med bärnstensögon" – som också gett namn åt Edmund de Waals släktkrönika – återvänt hem till Österrike.
Den brittiske keramikern Edmund de Waal under en utställning i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

En samling japanska miniatyrfigurer var utgångspunkten när den brittiske keramikern Edmund de Waal skrev romanen "Haren med bärnstensögon" om sin judiska släkt, den inflytelserika Ephrussi-ätten. Släkten förlorade allt i och med att nazisterna tog makten i Tyskland och familjen flydde till Storbritannien.

De japanska miniatyrfigurerna, netsukesamlingen där "Haren med bärnstensögon" ingår, räddades dock av en tjänstekvinna och skickades till familjen efter kriget.

Nu har delar av familjen de Waal återvänt till Wien för att låna ut samlingen till det judiska museet, rapporterar BBC. Familjens överhuvud Viktor von Ephrussi, som var Edmund de Waals fars farfar, var statslös när han dog 1945. Han kommer nu att postumt återfå sitt österrikiska medborgarskap.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

– Anledningen till att vi över huvud taget existerar är att en del av vår familj hade möjlighet att fly till England 1939. Viktor blev av med allt, inte bara sina ägodelar utan även sitt hemland och sitt medborgarskap, säger Edmund de Waal till BBC.

Flera av figurinerna har tidigare auktionerats ut av familjen, för att samla in pengar till flyktingar.

– Jag älskar netsukesamlingen, jag skulle kunna titta på dem hela dagarna, men att ha dem här i Wien gör det möjligt att inte bara berätta historien om 1938, när allt judiskt liv i staden förstördes. Den påminner även om nutiden och det som händer i dagens Europa, säger Edmund de Waal till BBC.