1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lankinen: Inte många som trodde på oss

Han höll nollan i semifinalen mot Ryssland. I finalen klev Kevin Lankinen fram på nytt och räddade 43 av 44 skott när Finland bärgade guldet efter 3–1 mot Kanada.
Kevin Lankinen i samband med en av sina 43 räddningar.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Kevin Lankinen gjorde landslagsdebut strax före VM och till vardags för han en undanskymd tillvaro i Chicagos farmarlag Rockford.

Nu är han en av de absolut största hjältarna i ett finländskt guldlag som bland annat innehåller 18 VM-debutanter.

– Det är ganska otroligt om man tänker på varifrån vi började. Det var inte många utanför vårt lag som trodde på oss. Men vi har haft en bra känsla och har roligt tillsammans. Att få vinna något så här stort med det här laget är otroligt, säger Lankinen till SVT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

24-åringen tog fram det bästa i sitt spel när det betydde som mest. Han höll nollan i semifinalen mot Ryssland och i finalen mot Kanada var han omutlig, bortsett från en puck, och räddade hela 43 skott.

– Tränaren har litat på mig, jag har stått i mål och fått representera Finland. Det är en stor ära. Sedan är det helt enkelt småsaker. Vi har haft bra samtal med målvaktstränaren. Jag har fått stöd av killarna i laget och fått mycket självförtroende, säger Lankinen apropå sitt målvaktsspel.

Närmast på schemat för Lankinen och lagkamraterna väntar ett guldfirande med supportrarna hemma i Finland.

– Jag hoppas på att det blir ganska bra, haha. Vad jag har sett tidigare har det varit grymt. Vi får se vad som händer, säger Lankinen.