1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Demonstration uppges stoppad i Danmark

Den danske främlingsfientlige politikern Rasmus Paludan uppger att han inte får demonstrera på Blågårds Plats det närmaste dygnet. Bilden från en demonstration som partiet anordnade i Hellerup förra veckan.
Foto: Mads Claus Rasmussen

Polisen ska ha stoppat en främlingsfientlig samling i centrala Köpenhamn som skulle hållas på tisdagen, enligt demonstrationens organisatör.

En främlingsfientlig politiker som heter Rasmus Paludan, som har hållit flera demonstrationer tidigare som mötts av upploppsmakare, hävdar att polisen ställt in hans planerade tisdagsdemonstration i Köpenhamn med hänvisning till hotbilden. Köpenhamnspolisen har inte bekräftat detta, men säger att en dialog pågår.

Paludan leder ett litet högerextremt parti som samlar namnunderskrifter för att få ställa upp i det kommande danska valet. Vid ett antal samlingar, framför allt i invandrartäta områden, har partiet agiterat mot invandring av människor från "icke-västliga" länder och bland annat bränt koraner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Vid samlingarna har det uppstått upplopp, framför allt i Köpenhamnsområdet Nørrebro förra veckan då motdemonstranter drabbade samman med polis och bilar sattes i brand. Polisen har haft en stor närvaro vid varje demonstration.