1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pixar-pionjärer får datorernas "Nobelpris"

Datorgenierna som möjliggjort "Toy story" prisas med Turing Award. Pressbild.
Foto: Disney/Pixar

I dag tar vi avancerade animerade filmscener nästan för givet – men faktumet att exempelvis Buzz Lightyear och hans vänner i "Toy story" rör sig så snyggt och att miljön och ljuset runt omkring dem är av så hög kvalitet är ett resultat av flera decenniers slit framför datorn.

Två som har ägnat sina liv och akademiska studier åt att utveckla datavetenskapen är Ed Catmull och Pat Hanrahan, som nu belönas med Turing Award, som anses vara ett "Nobelpris" för datavetenskap, skriver BBC.

Dr Catmull är en av grundarna av Pixar, filmstudion bakom "Toy story"-filmerna och Dr Hanrahan är en av bolagets tidigaste medarbetare. De belönas bland annat för sina insatser för att få datorer att visualisera tredimensionella objekt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Det här är bara andra gången som Turing Award delas ut inom området datorgrafik. Prissumman är på motsvarande cirka tio miljoner kronor, som de båda pristagarna får dela på.

En officiell prisceremoni är planerad till juni.