1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rumänska blir chefsåklagare i EU

Rumänska Laura Codruta Kövesi stöds av både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer som ny chef för åklagarmyndigheten Eppo. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Regeringen i det egna landet sade nej. Ändå blir rumänska Laura Codruta Kövesi den första chefen för EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo.

Kövesi har länge haft stöd från EU-parlamentet, men godkändes på torsdagen även av EU:s medlemsländer, i en informell omröstning på ambassadörsnivå. 46-åringen fick stöd av 17 av de 22 länder som inledningsvis ingår i samarbetet, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån APA.

Kövesi var tidigare antikorruptionsåklagare i Rumänien, men har länge varit i konflikt med landets socialdemokratiska regering, som anklagat henne för att ha överträtt sina befogenheter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Sverige har länge varit tveksamt till att delta i Eppo, som främst ska bekämpa missbruk av EU-medel. I våras meddelade emellertid statsminister Stefan Löfven (S) att en svensk medverkan ska utredas.