1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sydkorea vill att Nordkorea straffas

Sydkorea ber Asiens fotbollsförbund att agera mot Nordkorea.
Detta efter att sydkoreanska supportrar stoppats från VM-kvalmatchen och inte heller fick se den på tv.
Först när Sydkoreas landslag hade kommit tillbaka från VM-kvalmatchen mot Nordkorea fick journalisterna höra vad Son Heung-Min hade att säga om matchen.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT

– Vi bad Nordkorea många gånger om att hjälpa till så att våra medier och supportrar skulle få resa till Pyongyang, men Nordkorea vägrade att samarbeta, säger Sydkoreas fotbollsförbund enligt lokala medier

– Vi anser att Asiens fotbollsförbund bör överväga att straffa Nordkorea för brist på samarbete.

Asiens fotbollsförbund hänvisar dock frågan vidare till Internationella fotbollsförbundet Fifa när det gäller VM-kvalet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

"Blev besviken"

Det var inte bara sydkoreanska supportrar som stoppades från matchen, som slutade 0–0. Inte heller några nordkoreanska supportrar släpptes in.

– Jag hade sett fram emot en fullsatt arena i denna historiska match, men blev besviken över att se att det inte fanns några supportrar, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino.

– Vi var förvånade över detta och av flera andra frågor relaterade till tv-sändning och problem med visum för utländska journalister.

Sätter press

Infantino säger att han och andra Fifa-företrädare tagit upp frågor om fria medier och yttrandefrihet med Nordkoreas fotbollsförbund.

– Vi ska förstås fortsätta att sätta press så att fotboll kan ha positiv påverkan i Nordkorea och andra länder runt om i världen. Men det skulle vara naivt att tro att vi kan ändra världen från en dag till en annan.

De frostiga förhållandena mellan länderna på den koreanska halvön såg ut att börja tina upp under OS i Sydkorea i fjol. VM-kvalmatchen tidigare i veckan verkar dock vara ett steg tillbaka när det gäller en fredssträvan inom idrotten. Länderna är tekniskt sett fortfarande i krig med varandra eftersom inget fredsavtal slöts efter Koreakriget 1950-53.