1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tyskt nej till USA-ledd insats i Hormuzsundet

Tyskland kommer inte att delta i en USA-ledd insats för att skydda fartyg i Hormuzsundet och Persiska viken, slår utrikesminister Heiko Maas fast. Däremot lämnar landet dörren på glänt för att bistå den föreslagna europeiska insatsen.
Tyskland kommer inte delta i en USA-ledd insats i Hormuzsundet, meddelar utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT

– Tyskland kommer inte att delta i insatsen som presenterats och planerats av USA, meddelar utrikesminister Heiko Maas på onsdagen.

Beskedet kommer samtidigt som internationella diskussioner förs om hur fartygstrafiken i Hormuzsundet och Persiska viken ska skyddas. USA började tidigare under juli planera en insats – Operation Sentinel – sedan konflikten med Iran eskalerat. Parallellt tog Storbritannien genom dåvarande utrikesministern Jeremy Hunt initiativ till en europeisk insats sedan Iran kvarhållit den svenskägda men brittiskflaggade oljetankern Stena Impero i Hormuzsundet den 19 juli.

Brittisk omsvängning

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Sedan dess har dock den brittiska regeringen ombildats. Hunt fick sparken av nytillträdde premiärministern Boris Johnson, och ersättaren Dominic Raab har öppnat för att göra gemensam sak med USA.

– Jag tror att vi vill se en Europaledd insats, men jag ser inte hur det ska vara möjligt utan att också ha stöd från USA, sade Raab nyligen till The Times.

Tyskland har tillfrågats om att delta i den amerikanska insatsen, enligt regeringens talesperson Ulrike Demmer.

– USA presenterade nyligen sitt upplägg för att övervaka sjöfarten i Persiska viken för flera allierade, inklusive Tyskland, och efterfrågade bidrag, säger Demmer.

Dörren på glänt

Även om Tyskland nu avböjer USA:s invit vore deltagande i en eventuell europeisk insats "värt att överväga" enligt Demmer.

Den linjen tycks även ha stöd i förbundsdagen.

– Alternativet är en europeisk insats, om nödvändigt utan Storbritannien, om de bestämmer sig för USA, säger kristdemokraten Norbert Röttgen, ordförande i utrikesutskottet, till public service-bolaget ZDF.

Bakgrunden till den tyska linjen är att landet vill fokusera på "diplomati och nedtrappning" samt på att rädda kärnenergiavtalet med Iran. Deltagande i en USA-ledd insats kan enligt regeringens talesperson Demmer "komplicera den frågan".