Passionen växer och frodas på Vemboö

Det är några dagar före påsk och växthusen är fullproppade med plantor. Paret Karlsson, som driver Bergs Trädgårdsprodukter, är inne i sin mest intensiva period.
– Visst har vi nått åldern. Men vi är passionärer, inte pensionärer, när det gäller blommor, säger Lars Karlsson.
Margreth och Lars Karlsson träffades på dans i Häradsbäck på den tiden det var jordgubbar och grönsaker som gällde. Nu är det blommor som är nummer ett hos Bergs Trädgårdsprodukter och Margreth planterar lite specialkrukor inför påsken.

Han är uppvuxen här på gården. Ja, han är fjärde generationen rent av och det är lite av en historieexposé att lyssna till utvecklingen i Berg, som ligger så högt upp på Vemboö att namnet verkligen är relevant.

– Farfar drev skrädderi här in på 1940-talet. Sedan var det någon som köpte huset där han hade sin verksamhet och flyttade det så långt söderut man kan komma i Sverige, ända ner till Smygehuk. Pappa hade lådfabrik och drev traditionellt jordbruk vid sidan om – kor och spannmål till självförsörjning, berättar Lars Karlsson.

Själv stod han vid ett vägskäl. När smågrisnäringen krävde nya lokaler ändrades inriktningen och fokus hamnade på grönsaker och jordgubbar. 40 år senare är Bergs Trädgårdsprodukter ett begrepp.

– Vi skaffade första växthuset 1975 och jag levererade grönt till Ica, KF och Saba inne i Växjö. Varje dag packade jag kylbilen och körde in dit.

Sådär höll det på en bit in på nya millenniet, men sedan flyttade Ica sitt lager till Helsingborg och Margreth och Lars tog steget fullt ut och satsade på blommor och åter blommor.

– Det var rätt slitsamt att hålla på med grönsaker. Vi hade jobb i princip året runt och vi hade många säsongsarbetare här när det var som mest, säger Margreth.

– Ja, inte minst från asylboendet i Alvesta. De kom hit i bussar och arbetade, folk från Uganda, Indien och världens alla hörn, säger Lars.

De konstaterar att det är lugnare tempo och lite mer lätthanterligt med utplanteringsväxter, även om det är rätt hektiskt just nu i april och maj. Vissa dagar kan arbetet börja vid femtiden på morgonen och hålla på till någon timme före midnatt.

– Vi brukar slå upp dörrarna för kunderna den 1 maj. I städerna har den här typen av genuin handelsträdgård försvunnit mer och mer. Folk kommer hit från en radie på 20 mil ungefär. Mycket för att vi har stort sortiment och allt finns inom räckhåll – jord och växter och så kan de få det de vill planterat också.

Lars Karlsson fortsätter:

– Jag kör något parti in till Börjes i Tingsryd varje dag och så levererar vi till sex olika kyrkogårdar också. Men det är försäljningen här hemma som är störst, och det är kundrelationerna som får oss att hålla på ett tag till. Även om vi nått åldern så är vi passionärer, inte pensionärer, när det gäller blommor.

Tre färgglada petunior i samma ampelkruka.
”Här ute i kallhusen har jag fått täcka våra tagetes med skyddsduk”, säger Lars Karlsson.
Foto: Per Ohlsson
Jonas Karlsson var fem år när han började hjälpa till med blomsterodlingarna. ”Nu har jag tagit ledigt två månader från Urshultsbagaren för att rycka in här. Jag sätter väl mellan 5 000 och 6 000 petunior av den här typen per dag”, säger han.
Foto: Per Ohlsson

Inne i värmen planterar Margreth påskgrupper som ska till handlaren i Urshult och i ett annat växthus sätter sonen Jonas petunior i jorden på löpande band.

– I år har jag tagit ledigt två månader från Urshultsbagaren för att rycka in här. Jag sätter väl mellan 5 000 och 6 000 petunior av den här typen på en dag, säger han.

Några snöflingor dinglar ner från himlen, trots att det är i mitten av april.

– Det har vänt lite på senare tid. Förr var det mest kvinnorna som kom hit, men nu har även männen blivit intresserade. Det är ju mycket hus- och trädgårdsprogram i tv. Det har kanske gjort sitt till, säger Lars Karlsson och knallar iväg för att titta till sina tagetes ute i kallhuset.

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Rasism: ”Vi släpper inte in asiatiska kvinnor, de har försökt sälja sex här.”

Orden var vad Merlita Malmström fick kastat rätt i ansiktet av en dörrvakt.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se