Annons

S: ”Vi har uppfyllt nästan alla vallöften”

Att skattepengar går till vinster i privata välfärdsföretag var en av de stora frågorna i förra valet. S upprepar nu sitt löfte om vinstbegränsning.
Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018
Monica Haider, tidigare kommunalråd i Älmhult, har suttit i riksdagen den senaste mandatperioden och står som Socialdemokraternas andra namn på länets riksdagslista efter infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Monica Haider, tidigare kommunalråd i Älmhult, har suttit i riksdagen den senaste mandatperioden och står som Socialdemokraternas andra namn på länets riksdagslista efter infrastrukturminister Tomas Eneroth.Foto: Bo Ströberg

”Skitkul” är kanske inte det första ord som dyker upp när man tänker på riksdagsarbete. Men det är det Monica Haider (S) använder för att beskriva sin första mandatperiod.

Politiker blir man kanske för att man vill förverkliga vissa visioner. Numera tycks det mer handla om att kompromissa fram överenskommelser för att undvika kaos och alls kunna regera, eller?

Annons

– Förhandla måste man göra även inom en majoritetsregering. Jag måste ändå säga att jag tycker att vi lyckats väldigt bra med tanke på omständigheterna under den gångna perioden. Vi har uppfyllt eller påbörjat nästan alla våra hundra vallöften.

Att stoppa vinstuttag på bekostnad av välfärdens kvalitet, som man gick till val på 2014, har emellertid inte genomförts. Det förslag som S-MP-regeringen lade fram med stöd av V röstades ned av riksdagens övriga partier i juni.

Nu upprepar Socialdemokraterna sitt löfte.

Monica Haider menar att det finns en stark opinion för att begränsa välfärdsföretagens vinstuttag.
Monica Haider menar att det finns en stark opinion för att begränsa välfärdsföretagens vinstuttag.Foto: Bo Ströberg

Du växte upp med Olof Palme. För honom skulle ”Förbud mot vinster i välfärden” vara en helt obegriplig socialdemokratisk slogan…

– Ja, jag håller med. Vårt friskolesystem är unikt i världen, det finns ingen som inte har någon vinstbegränsning. Skattepengarna ska gå till välfärden, inte till vinster i företagen.

Den marknadsanpassning av välfärden som skett i Sverige de senaste 30 åren betraktas ofta som ett nyliberalt projekt. Men det var Socialdemokratiska regeringar som tog de första stegen.

– Med facit i hand så blev inte friskolereformen bra. Vi vill inte stoppa valfriheten men tanken var ju inte att skolorna skulle få välja elever och att man skulle ta ut höga vinster. Gör man överskott ska det investeras i verksamheten för det är våra gemensamma resurser. Tittar man på opinionen så vill även alliansens väljare att man begränsar vinsterna.

Det förslag som lades fram var inriktat på friskolorna. En utredning tittar nu på regler för hur skattemedel ska användas i vårdsektorn. Den ska vara klar vid årsskiftet.

– Under denna mandatperioden har man jobbat hårt i Region Kronoberg med att få ned kostnaderna för hyrpersonal och lyckats ganska bra med det. Gör vi det räcker pengarna till mer personal.

Målet att hyrpersonalen skulle vara utfasad till årsskiftet 2019 kommer inte att nås.

Annons

– Det är inte lätt. Ska det gå måste man ha ett visst mått av överanställningar, vara uthållig och alla landsting måste vara med.

Och här glider vi in på ett annat av de vallöften Socialdemokraterna ger Smålandspostens läsare: Bättre villkor för anställda inom välfärden.

– Vi har höjt lönerna för barnmorskor och sjuksköterskor som har rotationstjänster. Man ska göra samma sak för undersköterskorna. Det gäller att se till att villkoren är så bra att människor vill arbeta i välfärdssektorn och i den statliga sektorn. Det första är att se till att man har tillräckligt med personal annars blir arbetsmiljön lidande.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons