Annons

Dalkurd klart för allsvenskan

På lördagen skrevs fotbollshistoria i Borlänge.
Dalkurd, som bildades för 13 år sedan, är klart för allsvenskan i fotboll.
Fotboll • Publicerad 28 oktober 2017
Dalkurds Rawez Lawan ligger i publikhavet och hyllas efter 1-0 under lördagens fotbollsmatch i Superettan mellan Dalkurd FF och Gais på Domnarvsvallen.
Dalkurds Rawez Lawan ligger i publikhavet och hyllas efter 1-0 under lördagens fotbollsmatch i Superettan mellan Dalkurd FF och Gais på Domnarvsvallen.Foto: Ulf Palm/TT

När slutsignalen gick och det var klart att Dalkurd slagit Gais med 1–0 utbröt det stora jublet. Inte bara på Domnarvsvallen utan också bland kurder runt om i världen.

Klubbens supportersida på Facebook, som har cirka 1,5 miljoner följare, var riktigt het på lördagen. Dalkurd bildades 2004 som ett socialt projekt för ungdomar som hade det jobbigt i samhället och har blivit en viktig angelägenhet bland många kurder.

Annons

Historien om hur klubben gått som en raket genom seriesystemet har blivit en svensk idrottsklassiker och nu är föreningen klar för allsvenskan.

Det räckte för Dalkurd att ta en poäng mot Gais för att avancemanget skulle vara klart. Den förutsättningen präglade också matchbilden i första halvleken. Dalkurd hade stort fokus på försvarsspelet och skapade inte många avslut. Samtidigt var inte Gais tillräckligt bra för att utnyttja Dalkurds försiktiga spel.

Matchens avgörande kom i 59:e minuten. I en av Dalkurds få snabba spelvändningar och anfall slog Heradi Rashidi ett perfekt inlägg till lagkaptenen Rawez Lawan, som i hög fart kunde peta bollen i mål.

Då började allsvenska festen på allvar i Borlänge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons