Annons

Miljonsmäll för Häcken när Gothia ställs in

De två stora internationella ungdomsturneringarna i Göteborg blir inställda denna sommar. Varken fotbollens Gothia Cup eller handbollens Partille Cup kommer att spelas.
I båda fallen drabbas ekonomin i arrangörsklubbarna, Häcken respektive Sävehof.
Coronaviruset • Publicerad 21 april 2020
Dennis Andersson på Heden efter beskedet att Gothia Cup blir inställd. Nu vet cupbasen inte riktigt vad han ska göra när cupen skulle gått. "Först får jag nog bearbeta en grövre abstinens. Sen får jag gräva ner mig i att jobba för Gothia Cup 2021", säger Andersson.
Dennis Andersson på Heden efter beskedet att Gothia Cup blir inställd. Nu vet cupbasen inte riktigt vad han ska göra när cupen skulle gått. "Först får jag nog bearbeta en grövre abstinens. Sen får jag gräva ner mig i att jobba för Gothia Cup 2021", säger Andersson.Foto: Adam Ihse/TT

Dennis Andersson, generalsekreterare i Gothia Cup, har jobbat med turneringen i 40 år. Han får kämpa med känslorna, när han står på Heden i centrala Göteborg en stund efter att beslutet att ställa in blivit känt. Här brukar Gothia Cup ha sitt hjärta en vecka i juli varje år, med massor av matcher, spelare från hela världen och nyfiken publik.

– Det bara vällde ut känslor när jag steg ut här. Detta ska ju vara vår mötesplats, säger Dennis Andersson.

Hade galet hopp

Annons

Både Häcken och Sävehof har i flera månader insett att sommarens turneringar varit i fara på grund av coronapandemin. Till sist blev beslutet att ställa in självklart – och oundvikligt.

– Vi hade nån slags galen förhoppning om att allt skulle gå över till juli, och att vi skulle kunna ha en turnering för dem som kunde komma. Men det kom på skam, säger Dennis Andersson.

– Vi kan inte ha ett arrangemang som inte är säkert för deltagarna. Vi kan inte riskera folks hälsa, framhåller han.

Handbollsfolket kom till samma slutsats.

– Hälsa och säkerhet måste gå före. Vi ser inte att läget kommer att kunna ändras tillräckligt till i början av juli, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare i Partille Cup (och son till Dennis).

– Vi har väntat med beslutet, eftersom det fortfarande funnits en tydlig efterfrågan, och dessutom en tydlig önskan att vi skulle avvakta, beskriver Fredrik Andersson.

Pengar tillbaka

Båda arrangörerna betalar tillbaka de anmälningsavgifter som kommit in, men ger också gästande klubbar möjlighet att flytta fram sin anmälan till 2021.

– Men det kan bli ett något stukat Gothia Cup nästa år. Vi har inte samma pengar till investeringar, säger Dennis Andersson.

Att turneringarna ställs in innebär också ett ekonomiskt avbräck för arrangörsklubbarna.

– Utslaget över en längre period är det runt tio miljoner kronor per år utfallet har legat på. Men effekten i år blir förstås större, eftersom intäkterna blir noll medan vi fortfarande sitter på en hel del fasta kostnader, säger Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken.

Samlat kapital

Annons

Häcken har dock sedan flera år samlat i ladorna med tanke på oförutsedda händelser, och hade vid årsskiftet 71 miljoner kronor i eget kapital.

Även ett 30-tal mindre klubbar, som bland annat sköter planer och driver kiosker under Gothia Cup, drabbas ekonomiskt av att turneringen inte blir av.

Handbollen omsätter mindre summor, och i IK Sävehof är det redan klart att elitverksamheten för herrar och damer kommer att drabbas när Partille Cup ställs in.

– Damerna kommer nog att få en inbjudan till nästa säsongs europeiska cupspel, men det är inte prioriterat i detta läge, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof.

Varken Partille eller Gothia Cup har blivit inställd tidigare.

Fakta: Gothia Cup

Arrangör: BK Häcken.

Startår: 1975.

Antal lag: 1 686 (2019).

Antal spelare: 36 212 (2019).

Skulle i år ha spelats 12–18 juli.

En av världens största ungdomscuper inom fotbollen.

Norway Cup i Oslo, med tremannalag i de yngsta åldersgrupperna, har haft ännu fler deltagande lag. Årets Norway Cup är fortfarande planerad att spelas sista veckan i juli.

Källa: Gothia Cup, Norway Cup

Fakta: Gothia Cup

Arrangör: IK Sävehof.

Startår: 1970.

Antal lag: 1 407 (2019).

Antal spelare: 24 000 (2019).

Skulle i år ha spelats 29 juni – 4 juli.

Världens största handbollsturnering.

Källa: Partille Cup

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons