Sam Hallam: ”Vi blir bestulna på två poäng”

Växjö Lakers fick med sig en poäng efter övertidsförlust borta mot Brynäs på lördagskvällen. Men enpoängaren skulle ha varit tre enligt Lakerstränaren Sam Hallam som anser att domaren rånade Lakers på segern.
Lakerscentern Martin Lundberg misströstar medan segerskytten Emil Forslund jublar ihop med Victor Söderström, samtidigt som Daniel Mannberg ligger på isen.
Foto: DANIEL ERIKSSON

RESUMÉ:

Brynäs-Växjö Lakers 4–3 e förl (2–2, 0–1, 1–0, 1–0)

örsta perioden: 1–0 (1.49) Greg Scott (Emil Molin, Nicklas Danielsson) spel fem mot tre, 1–1 (5.29) Marcus Davidsson (Miika Koivisto, Casey Bailey) spel fem mot tre, 1–2 (7.15) Erik Josefsson (Brandan Shinnimin, Daniel Rahimi) spel fyra mot fem, 2–2 (8.30) Jaedon Descheneau (Tomi Sallinen, Victor Söderström) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2–3 (11.36) Linus Högberg (Roman Horak, Ilari Melart).
Tredje perioden: 3–3 (13.36) Emil Molin (Eric Norin, Tomi Sallinen).
Fjärde perioden: 4–3 (2.55) Emil Forslund (Daniel Mannberg).
Skott: 30–18 (14–7, 7–5, 7–4, 2–1).
Utv, Brynäs: 4x2. Växjö: 5x2, 1x5, 1 matchstraff.
Domare: Anton Gofman, Ryssland, och Mikael Andersson, Mariefred.
Publik: 6 051.
SÅ VAR MATCHEN
Första perioden bjöd på rena vilda västern-hockeyn med fyra mål inom loppet av sju minuter. Samtliga mål kom i powerplay. Först satte Brynäs 1–0 i fem mot fyra. Därefter kvitterade Lakers genom Marcus Davidsson som styrde in Miika Koivistos passning. Sen åkte Lakers på en ny utvisning. Då satte Erik Josefsson 1–2 på en blixtkontring. Men Brynäs utnyttjade PP:t till att även sätta 2–2.
I andra perioden pricksköt Linus Högberg in 2-3 i krysset för Lakers. En ledning som stod sig fram till 53.36 när Emil Molin styrde in kvitteringen till 3–3.
Lakers hade en fjärde puck i mål genom Ludvig Nilsson, men domaren hade blåst av för målvaktsblockering, trots att Samuel Ersson inte hade kontroll utan tappade pucken.
I spel tre mot tre i förlängningen avgjorde sedan Emil Forslund för Brynäs.
MATCHENS FEM HÖJDARE
Brendan Shinnimin: Var på nåt sätt inblandad i samtliga Lakers tre mål. Fixade utvisningen som ledde till 1–1-målet, spelade fram till 1–2-målet och skymde framför målvakten vid 2–3-målet.
Erik Josefsson: Slitvargen satte elegant 1–2 i boxplay. Hans sjunde mål för säsongen.
Martin Lundberg: I likhet med Josefsson slet han stenhårt, tacklades och täckte skott. Hade millimetrarna emot sig när han sköt två skott i målramen i powerplay.
Superräddningen: Viktor Andréns blixtsnabba plock när Adam Brodecki kom fri i första perioden var av den högre skolan.
Casey Bailey: Fick stort förtroende och noterades för sin första poäng. Oerhört stark längs sargen och tekade bra.
NÄSTA MATCH
Växjö Lakers-Frölunda (17/12)

Ställningen var 3–3 och det återstod 1.48 att spela i Gävle. Då satte Lakers upp ett anfall och Emil Pettersson avslutade med ett skott som Brynäsmålvakten Samuel Ersson räddade, men pucken lyckades han inte hålla utan den damp ner på isen bakom honom. Fram störtade Ludvig Nilsson och forcerade in den i mål.

Men domaren Mikael Andersson hade redan blåst av för blockering. Ett alldeles för tidigt domslut då Ersson tydligt inte hade pucken under kontroll.

– Det är ett brutalt misstag av domaren och inte nån granskningssituation så att det blir nån diskussion. Utan det är Mikael Andersson som blåser bort oss från tre poäng och tre raka segrar nu här innan uppehållet. Sen kan jag inte garantera att vi skulle hålla tätt de dryga 1.30 som var kvar, men vi har haft två raka matcher med fem minuter i sex mot fem-spel emot oss och klarat det, så oddsen var väl ganska stort på vår sida för det, säger Sam Hallam.

– Alla ser det och domaren står bäst till av alla. Mikael Andersson har bästa positionen av alla. Det är hans uppgift och hans jobb att agera rätt i den situationen efter det han är utbildad och tränad för och det som han haft många års erfarenhet av. Det är beklagligt och vi blir bestulna på två poäng.

Har du pratat med Mikael Andersson efteråt?

– Nej, det kommer ju inte ändra någonting och jag tror domarbasen var här också, men ingen har sökt oss och jag känner att den här gången är det inte vi som ska söka upp dom, utan dom ska söka upp oss i så fall, svarar Lakerscoachen.

Sam Hallam i båset under matchen mellan Brynäs och Växjö Lakers.
Foto: DANIEL ERIKSSON

I stället gick matchen till övertid där Emil Forslund satte 4–3 för Brynäs.

– Det är väl ingen jättestor hockeymatch, men vi hittar ett sätt att vara med i den och jag tycker efter Brynäs 3–3-mål att vi lyfter upp spelet och är det laget som trycker på. Vi skapar lite längre anfall och spel mot deras mål. Och får betalt för det, men blir totalt bortdömda, säger Hallam.

Första perioden präglades av idel utvisningar där Brynäs tog ledningen i fem mot tre. Sedan kvitterade Lakers till 1–1 genom Marcus Davidsson som styrde in pucken när Lakers spelade fe mot fyra.

Brynäs fick sedan åter chansen i powerplay, men i stället hittade Brendan Shinnimin fram med en perfekt passning till Erik Josefsson som avslutade kliniskt. Det var lagkaptenens andra och Lakers fjärde mål i numerärt underläge den här säsongen. 2–2 satte Brynäs i samma powerplay.

Linus Högberg återgav Lakersledningen i andra perioden med ett handledsskott upp i krysset. Lakers hade ytterligare två powerplay i mittperioden där Martin Lundberg först sköt i ribban och sedan i stolpen. Även Brynäs hade två puckar som träffade Viktor Andréns målram.

I tredje perioden låg Brynäs på för 3–3 och lyckades också sätta kvitteringen genom en styrning av Emil Molin.

I samband med Brynäs avgörande mål i sudden death åkte Martin Lundberg på matchstraff och fem minuter för en armbågstackling på Brynäsforwarden Daniel Mannberg.

Två poäng för Gävlelaget som därmed behåller tiondeplatsen, precis över strecket, två poäng före Lakers, som har tagit sju av nio poäng på de tre senaste matcherna, på elfte plats när SHL gör ett tio dagar matchuppehåll för Channel One Cup.

– Landslagsuppehållen kommer när dom är bestämda att komma och vi har en plan vad vi ska göra. Vi har ett par killar (Miika Koivisto, Ilari Melart och Roman Horák) som ska i väg med landslag och få bra matcher där och vi kommer låna ut Marcus Sylvegård under uppehållet för tre matcher med Kristianstad. Sen kommer han vara tillbaka hos oss efter uppehållet, säger Sam Hallam.

Läs mer

Växjö

Jägare skottskadade kamrat – slipper åtal

Det blir inget åtal mot jägaren som under en nattlig vildsvinsjakt i Hollstorp skottskadade sin kamrat. Utredningen visar att olyckan inträffade eftersom den skottskadade fortsatte framåt i mörkret sedan han och skytten först stannat när vildsvinen upptäckts.

GOLF

Golf: Alexander Björk rivstartar året i öknen med ny caddie

Nytt golfår och siktet är inställt på nya topplaceringar. ”Kul att få sätta i gång igen”, säger Alexander Björk som lagom till veckans årspremiär i Abu Dhabi har skaffat sig en ny caddie.

Kronoberg

Falska poliser ringde – två bedragare får villkorlig dom

De båda männen som tog emot guldsmycken och använde offrens betalkort efter samtal från falska poliser döms för bedrägerierna. Domstolen anser att villkorlig dom är ett lämpligt straff.

Karlskrona

Nu backar krogen om dyrare entré för unga

”Blev verkligen en tankeställare för oss”