1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Österprofilen Sergej Prigoda har gått bort

Fotbollsprofilen Sergej Prigoda hittades död i sin lägenhet på måndagen i Växjö. Sorgen har nått många svenska fotbollsklubbar där Sergej verkat som spelare och tränare. Smålandspostens reporter Sven Elofsson minns hans gärning.
Sergej Prigoda blev 59 år.
Foto: Arkivbild

Dödsfallet kom bara veckor innan Sergej Prigoda skulle fylla 60 år.

Livet var inte alltid snällt mot Sergej Prigoda, denne vänlige och välutbildade man i fotbollens tjänst.

Hans fullständiga namn var Sergei Grigoryevich Prigoda och han var född i Moskva.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Många gånger träffade jag Sergej i hans yrkesroll. Efter matcherna var han lågmäld, rättvis i sin kritik, och skyllde aldrig förlusten på domarna. Han var lite rysk in i själen.

Vi småpratade ofta fotboll i ett gathörn eller på något av Växjös torg. Och jag var alltid imponerad kring att han talade perfekt svenska efter bara ett par år här.

"Prigge”, som han kallades, skrev historia när han 1989 kom till Öster som Sovjetunionens första utlandsproffs.

Under 1988 hade glasnost och perestrojka även nått idrotten i Sovjetunionen. Det började talas mer öppet om utlandskarriärer och en affärsman Hans Sylven i Göteborg hade fått i uppdrag att lotsa sovjetiska idrottsmän till Sverige.

Stig Svensson, Österledaren som alltid var före sin tid, tog kontakt och via Sovintersport fick han loss två ryska spelare. En sensation.

30-årige Sergej Prigoda var mittback och lagkapten i Torpedo Moskva och på väg mot slutet av sin karriär. Han, hustru och dotter kom till Sverige i februari 1989 och togs emot av Stig Svensson.

Tillsammans med landsmannen Sergej Andrejev blev ryssarna omtyckta av publiken kring Värendsvallen.

Som tränare verkade Sergej Prigoda i Mjällby, IK Brage, Moheda IF, FC Växjö och Prespa Birlik.