Annons

Trots kritiken – fördelningen består

Fotboll • Publicerad 3 juli 2020
Umeå IK fick mest pengar av samtliga elitklubbar på damsidan. Arkivbild.
Umeå IK fick mest pengar av samtliga elitklubbar på damsidan. Arkivbild.Foto: Erik Abel/TT

När Riksidrottsförbundet (RF) bestämde hur mycket av pengarna, från regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor, som skulle fördelas till idrotten fick elitklubbarna i fotboll på damsidan 3,5 miljoner.

Men fördelningen kritiserades tämligen omgående. Som exempel fick de regerande svenska mästarna, FC Rosengård, 155 681 kronor, medan fjolårets elitettan-lag Umeå IK kompenserades med 484 676 kronor, mest av alla. Damallsvenska Växjö fick 17 845 för sitt intäktsbortfall kopplat till covid-19.

Annons

Under torsdagskvällen hade EFD (Elitfotboll Dam) möte med samtliga ordföranden från de 26 medlemsföreningarna i damallsvenskan och elitettan för att diskutera saken. I en majoritetsomröstning klubbades där fast att fördelningen av de utbetalda pengarna gäller.

Som jämförelse fick elitklubbarna i fotboll på herrsidan fick nästan 73 miljoner kronor av regeringens stödpaket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons