Annons

"Vill inte vara frustrerad, arg och ledsen"

När de stora fotbollsligorna återupptogs ute i Europa gällde det bara männen.
Damfotbollen har hamnat i skymundan under coronakrisen.
Fotboll • Publicerad 4 juli 2020
FC Rosengårds Caroline Seger menar att det är en tuff tid för damfotbollen. Arkivbild.
FC Rosengårds Caroline Seger menar att det är en tuff tid för damfotbollen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det internationella spelarfacket, Fifpro, har tidigare under våren uttryckt oro för att damfotbollens existens är närapå hotad av coronakrisen. Enligt Fifpro har det uppstått flertalet risker under pandemin – en är att damerna helt hamnat i skymundan.

Parallellt med att Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah och Lionel Messi återupptog jakten på en ny ligatitel med sina klubbar fick stjärnor som Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Magdalena Eriksson finna sig i att säsongen var över.

Annons

– Det är fruktansvärt att man inte kan spela dam- och herrfotboll i samma land. Det är oförklarligt tycker jag. Det gäller i Sverige också. Damallsvenskan började lite senare och svenska cupen togs bort helt. Det speglar hur hierarkin ser ut och det är lite det som är problemet, säger Caroline Jönsson, tidigare landslagsmålvakt och numera styrelseledamot i Fifpro.

– Man tänker hela tiden att nu jäklar har damfotbollen fått sitt genombrott men ändå tar det inte vid. Jag tycker att gräsrotsrörelsen steppar upp och visar ett stort engagemang och intresse, men sedan levererar inte systemet ändå. Det är det som är tråkigt, säger hon.

Motståndskraft

Jönsson menar att toppfotbollen måste börja välja rätt vägar. Det är just i beslutsfattandet som hon märker en motståndskraft.

– Det är ett ypperligt tillfälle för Fifa, som är huvudaktör inom fotbollen, att kliva in både när det gäller att organisera olika tävlingar och när man tittar på vilka riktlinjer som ska gälla. Jag tror att de skulle kunna göra väldigt mycket nu när det finns väldigt mycket att åtgärda, säger hon.

Fördelningen av den svenska regeringens stödpaket till idrotten – där nästan 97 procent av fotbollens del gick till herrarna – är ett symptom på det strukturella problemet, säger hon.

– Det säger rätt mycket om hur man tänker kring fördelningen av de statliga medlen. Det är rätt så uppenbart att herrarna har en större publik, men det speglar ändå inte samtiden.

"Ens vänner prövas"

Efter ett par år där damfotbollen expanderat kraftigt med kulmen under fotbolls-VM 2019, som innebar publik- och tittarrekord, finns det nu en oro bland flera att de tagit ett steg tillbaka. Även landslagskaptenen Caroline Seger är frustrerad över hur intresset dalat.

– Det är klart att det är en stor skillnad. Nu kommer man till ett läge där det verkligen är tufft och det är som man brukar säga om sina vänner, att i de tuffaste tider så prövas man, och då prövas ens vänner extra mycket. När det går bra för damfotbollen så vill man gärna vara med, och man pushar väldigt mycket för det. Men när det blir lite motigt och tufft så är det lätt att sopa undan och någonstans fokusera på det som man alltid har gjort, och det har varit herrfotbollen. De rätta sidorna kommer fram i tuffa lägen, säger Seger.

TT: Blir man inte uppgiven?

– Man gör ju jobbet hela tiden. Man förstår att man tar två steg framåt och så ett tillbaka, och så fortsätter man så. Jobbet tar lång tid, men det går framåt och ibland kan man tycka “varför går det inte snabbare?“. Men jag vill inte heller fastna i bitterheten eller att jag är frustrerad, arg och ledsen. Utan jag vill fokusera på “var kommer vi ifrån, var har vi varit och var är vi i dag?” Det är viktigt att försöka se det positiva i allting så att man inte glömmer det.

Undantaget Tyskland

Annons

En ljusglimt är bland annat den tyska ligafotbollen. För när alla toppligor i Europa lade ned gick Bundesliga emot strömmen.

Där kunde damernas högstaliga spela klart säsongen tack vara en solidaritetsfond som gjorde det ekonomiskt möjligt. De tyska herrklubbarna som spelar Champions League donerar pengar till fonden som sedan fördelas till bland annat damernas Bundesliga.

– Vi kommer med många sådana förslag. Även innan covid-19 menade vi att det måste finnas ett annat säkerhetstänk runt fotbollen. När det är så mycket pengar borde man kunna ha en fond för saker som kan hända. Fifa har lite sådana pengar och vi har också det i vår organisation. Jag tycker att det är jätteviktigt, säger Fifpros Caroline Jönsson.

– Sedan har det funnits en särskillnad i både England och Tyskland och runt om i världen. Det är så att herrligan är fristående medan damligan fortfarande styrs av förbundet. Därför blir det också olika förutsättningar med olika ägare.

Så sent som i veckan gick Premier League, den högsta herrserien i England, ut och meddelade att de erbjudit damernas Super League en miljon brittiska pund i coronastöd för återstarten av damernas högstaliga nästa fotbollssäsong.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons