1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stort tapp för S i Växjö – M går framåt

Socialdemokraterna tappar kraftigt i Smålandspostens opinionsundersökning för Växjö kommun.
– Ser det ut så här på valnatten så är det naturligtvis bekymmersamt, säger partiets toppnamn i Växjö, Malin Lauber.
Var tredje S-väljare från förra valet säger nu att de är osäkra på hur de ska rösta.

Det finns en tydlig valvinnare och en lika tydlig förlorare i Sentio Researchs opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Smålandsposten. 800 personer i Växjö kommun har tillfrågats om vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag.

Moderaterna går kraftigt framåt och skulle få var tredje röst i Växjö om valet hållits nu.

Jobbigare är det för Socialdemokraterna som tappar över åtta procentenheter jämfört med förra valet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Inför valet 2014 hoppades de rödgröna på ett maktskifte i Växjö. Nu verkar en valvinst vara svårare att nå.

– Vi måste lägga i en växel till, peppa alla våra valarbetare och vara ännu mer aktiva i att få ut vårt budskap, säger Malin Lauber (S).

Det stora tappet av väljare går, enligt undersökningen, till gruppen osäkra. Så hoppet är kanske inte ute att vinna tillbaka dessa röster.

– Det här är en enskild undersökning. När jag är ute och knackar dörr får jag en annan bild, säger Lauber.

– Förra valet hoppades jag ni hade rätt, den här gången hoppas jag ni har fel, säger hon och refererar till den opinionsundersökning Smålandsposten lät göra inför förra valet. Den visade på ett maktskifte, men valvinden vände fram till valdagen och man tappade försprånget med knapp marginal.

Socialdemokraterna gjorde ändå ett bra val och ökade med 2,6 procent i Växjö i förra valet

Sedan dess pekar det alltså nedåt, både på riksplanet och lokalt. Tappet som denna mätning visar är ungefär detsamma som vad opinionsundersökningarna på riksplanet ger vid handen.

Anna Tenje (M) och Moderaterna i Växjö får 34,5% i Sentio Research/Smålandspostens opinionsundersökning.
Foto: Urban Nilsson

Glad över de positiva siffrorna är däremot Anna Tenje (M), som först skämtsamt undrar om Smålandsposten skickat fel siffror. Hon tycker resultatet är spännande, men vill inte ta ut någon valseger i förskott.

– Den enda opinionsundersökningen som räknas är den den nionde september, säger hon.

Hon gör sin första valrörelse som Moderaternas toppkandidat i Växjö, sedan partiprofilen Bo Frank tagit några steg tillbaka. Partiet är av tradition starkt i Växjö och ökar i Smålandspostens undersökning med nästan sex procentenheter till över 34 procent, vilket är långt över vad mätningarna på riksnivå visa och ett oerhört starkt resultat även sett över tid.

– Om valresultatet stämmer överens med det här så är det ett kvitto på tydligt ledarskap, hårt arbete och att vi visar ett driv och engagemang från moderaternas sida, säger Anna Tenje.

Hon lovordar samarbetet i blågröna Växjö och hoppas att det samarbetet kan fortsätta även efter höstens val. Att flera av samarbetspartierna enligt undersökningen har tappat vill hon inte spekulera i.

– Jag tar varken ut segrar eller förluster i förskott.

Men du verkar ändå glad?

– Givetvis. En opinionsundersökning är alltid en opinionsundersökning. Men om den visar att man inte helt gjort bort sig är det givetvis glädjande. Jag tror att vi med vårt ledarskap bygger Växjö starkare och det är ju fantastiskt roligt om väljarna också tycker det.

För Malin Lauber är förstås det egna opinionsläget ingen rolig läsning, men lika bekymrad är hon över Sverigedemokraternas ökning.

– Att de ökar – som inte visar att de har någon politik för Växjö, inga förslag, ingen budget – det tycker jag är bekymmersamt.

Det är en åsikt som både Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna och Örjan Mossberg, gruppledare för Vänsterpartiet delar.

– Att ett parti som inte besätter sina platser och som inte lagt ett förslag på tolv år stöds av var tionde Växjöbo är skrämmande. Vad man än har för åsikt så borde man som väljare kräva av sina företrädare att de sköter sitt jobb, säger Adell Kind.

– SD ökar helt oförtjänt. Om deras frånvaro i kommunfullmäktige belönas är det både konstigt och orättvist, tycker Örjan Mossberg.

Sverigedemokraternas nya ordförande i Växjö, Sara Johansson, tar dock lätt på kritiken. De personer som valdes för fyra år sedan är inte kvar, dem vill hon inte ta ansvar för. Nu vill hon se framåt.

– Jag tror att folk ser att de här personerna som vi har på listan nu kan man lita på, säger hon.

Den nuvarande situationen i kommunfullmäktige, med flera avhopp och politiska vildar, kan den nya ledningen inte göra så mycket åt anser hon.

– Vi får bara vänta in valet. Ibland måste man bygga nytt och bygga bättre.

Själv har hon varit aktiv i politiken ett halvår och är sedan april Växjöföreningens ordförande. Hon står som fjärde namn på partiets lista och räknar med en plats i kommunfullmäktige efter valet. Siffrorna i opinionsundersökningen visar att partiet är på rätt väg, menar hon.

– Växjö har ju legat lägre än partiet gjort på riksplanet. Därför är det roligt att vi hämtar upp lite.

Orsaken tror hon är att de nya partiföreträdarna visat sig mer ute.

– Ju mer vi är ute bland folk, desto mer hämtar vi in.

Centern har kunnat glädjas åt ökande opinionssiffror på riksplanet. Men rikstrenden verkar inte hålla i sig lokalt. I Växjö minskar istället Centern med någon procent. Det är en överraskning för kommunalrådet Per Schöldberg (C).

– Men vi får spotta i nävarna, visa oss mer och berätta för väljarna vad vi vill göra. Jag hoppas att väljarna belönar oss för den kraftfulla utvecklingen i Växjö och ser att vi är fem partier som regerar, säger kommunalrådet Per Schöldberg.

Blir det för mycket fokus på Moderaterna som största parti i den blågröna alliansen?

– Det vet jag inte. Men det kostar att regera, så här såg också trenden ut på riksplanet när vi satt i alliansregeringen.

Cheryl Jones Fur (MP) ser sitt parti tappa i stöd både på riks- som lokalnivå.
Foto: Jonas Engman

Miljöpartiet är ännu ett parti som tappar i den blågröna majoriteten. Men till skillnad från Centerns tapp följer det rikstrenden.

– På det sättet är resultatet inte överraskande. Men jag blir lite taggad nu att få upp siffrorna till valdagen. I Växjö pratar alla mycket om miljöfrågorna, det är en fråga som berör väljarna här och det gynnar oss, säger Cheryl Jones Fur (MP).

Den senaste mandatperioden har Miljöpartiet ingått i det blågröna styret i Växjö tillsammans med Allianspartierna. Men man har inte tagit ställning till hur det blir efter valet.

– Det är viktigt för Växjö att ha en stabil majoritet så man kan genomföra besluten. Det blir också tydligare för oppositionen. Jag tycker det är svårt med den regeringssituation vi har. Det har inte gynnat medborgarna.

För Liberalerna är läget oförändrat jämfört med förra valet. Lennart Adell Kind (L) tror dock att partiet kan göra bättre än så.

– Men det som gör mig beklämd är att ytterlighetspartierna V och SD ökar och enligt undersökningen får 14 mandat tillsammans. Det försvårar arbetet i kommunen eftersom ytterlighetspartier tenderar att bli populistiska. Då är det desto viktigare att vi andra försöker vara konstruktiva i vår politik, säger han.