1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Engelsk tonträff ger småländsk återklang

De jobbade som musiklärare på samma skola i London. Och ljuv musik uppstod. Anna och Robert Augustsson har firat tre år som värdpar i Urshult. En engelsk storstadstjej och en småländsk lantis strävar bakåt för att möta nya utmaningar i en klassisk hotellbyggnad.
Anna från London och Robert från Ellanda utanför Gemla tog över hotellet i Urshult för lite drygt tre år sedan och bed and breakfast har utökats med bland annat afternoon tea. Dessutom har paret Augustsson blåst nytt liv i bygdens kultur- och musikverksamhet.
Foto: Per Ohlsson
I samklang. Robert och Anna Augustsson jobbar med kyrkokören i Urshult. Här under en övningskväll i församlingshemmet med Anna vid pianot. Robert är ledare för kören medan Anna har huvudansvaret för kyrkans barngrupp Små och stora.
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

De hade aldrig varit hotellägare, aldrig stått bakom disken i en reception, aldrig skrivit in gäster och delat ut nycklar eller dukat fram och serverat frukostbuffé. Två timmar efter att de tagit över Urshult Hotell bankade första besökaren på dörren.

Nu har de landat i sitt småländska vardagsuppdrag och utökat bed and breakfast med afternoon tea och de jobbar på att bli ett naturligt nav för cykelfolket. De tar ett steg i sänder, renoverar med varlig hand och med målet att återställa forna tiders charm. För här finns traditioner. Huset byggdes 1923 och inledningsvis bjöds såväl natthärbärge som brödbak i huvudbyggnaden.

– Jo, Urshultsbagaren höll till i källaren första tiden. Nu finns en antikhandlare där, och det passar ju rätt bra, säger Robert Augustsson.

– Hotellet är i huvudsak mitt ansvar, men jag vikarierar som musiklärare på Idekulla skola i Ryd när Robert är pappaledig, och så håller jag i barngruppen Små och stora här borta i församlingshemmet, berättar Anna.

Mycket musik är det. Robert Augustsson är ledare för Urshults kyrkokör, hustrun Anna hoppar ibland in som kantor och tillsammans har de också varit involverade i ett och annat arrangemang i nya hembygden, exempelvis återkommande Musik i vinterkväll eller konserten på Alla hjärtans dag i februari.

Robert Augustsson har hittat hem till Kronoberg efter en rejäl utflykt i musikens globala värld.
Foto: Per Ohlsson
Hotellet erbjuder 13 rum och plats för 30-talet gäster.
Foto: Privat

Robert kommer ursprungligen från Ellanda i Växjö kommun men har bott i England under många år. Han arbetare som frilansande tubamusiker och parallellt i skolans värld.

– Jag inledde mina musikstudier i Birmingham med tuba som mitt instrument och med inriktning på att dirigera och komponera. Sedan flyttade jag till London för vidare diplomutbildning, berättar han.

Det var så han träffade sin hustru. Paret lärde känna varandra när de arbetade som musiklärare på samma skola. Robert var klassrumslärare med fokus på blåsinstrument. Anna, som även är språkvetare och har trumpet som huvudinstrument, jobbade som brasslärare när ljuv musik uppstod.

För fyra år sedan gifte de sig och började leta efter nytt boende. Huspriserna i den engelska storstadsdjungeln är inte precis jämförbara med de i Smålands skogar och radarn föll över både Storbritannien och Sverige.

Robert fick tips om att hotellet i Urshult var till salu. I oktober 2014 åkte paret över för att titta och bestämde sig omgående för att slå till. Då hade Anna bara besökt Sverige vid något enstaka tillfälle. I mars 2015 tog de över verksamheten.

Att flytta från storstadshetsen i London och landa i ett äppelrikt men glest befolkat insjölandskap var förstås en omställning.

Urshult Hotell bjuder till fest.

I dag bor paret på övervåningen i den stora hotellbyggnaden. I entréplanet ligger reception, kök och matsal och i det intilliggande annexet finns 13 hotellrum med plats för 30-talet gäster.

– Anna har jobbat som eventkoordinator och var inte främmande för sysslorna som ingår i managerjobbet på hotellet. Under vinterhalvåret är det lite lugnare men en del långväga byggarbetare och monterare brukar hitta hit.

Turistsäsongen har rullat igång så smått. Sydostleden och andra cykelstråk passerar här och många kliver av sadeln och gör halt i Urshult.

Paret Augustsson ser ljuset efter en lång vinter och jobbar på paketlösningar i samarbete med olika utvecklingsbolag inom besöksnäringen, som Destination Småland och Destination Åsnen.

– När nya nationalparken öppnar hoppas vi förstås på större dragningskraft, för det finns faktiskt inte något boende av den här sorten närmare Åsnen. Sedan händer det en del andra saker som gör byn ännu mer turistvänlig, fortsätter Robert Augustsson.

– Man bygger om kajen nere vid sjön och vi själva fortsätter renovera i gammal stil, försöker hitta tillbaka till hur det såg ut förr. Sedan håller jag på att skapa en speciell cykelkarta med Urshult som utgångspunkt. Ja, så vill vi förstås fortsätta att utveckla det lokala musiklivet.

Det låter som det är fullt upp. Hinner ni med något annat?

– Vi blir bättre och bättre på att planera och kan unna oss att stänga ner någon vecka under lågsäsong för att hitta på andra saker.

Men just nu är det uppväxling som gäller vid Åsnen. Cyklisterna letar sig ut på vägarna och söker servicedepåer att rulla in i. Hjulen snurrar allt snabbare i ett hotell vid en fiskrik insjö mitt i äppelriket.

Robert Augustsson tar sig ton. Hustrun Anna, i bakgrunden, sköter klaviaturspelet.
Foto: Per Ohlsson