Från levande by till minnesrik glesbygd

De växte upp här när livets alla nödvändigheter, inklusive pappershandel, bryggeri och musikaffär, fanns i byn. Gunilla Johansson och Leif Johnsson bläddrar bland svartvita klassfoton och minns en tid som nödvändigtvis inte var bättre, men som på många sätt var väldigt annorlunda.
Minnenas arkiv. Gunilla Johansson och Leif Johnsson bläddrar bland svartvita klassfoton och hittar sig själva och gamla kamrater från folkskolan.
Foto: Per Ohlsson

Nästan allt finns i Yxnanäs. Om man blickar bakåt. Nu bor här mest pendlare och sommargäster, men minnena lever starkt.

Vi vill förstås veta varför hembygden och nostalgin är så påtaglig just här i gränsbygderna mot Blekinge, och får en historielektion i gamla folkskolan.

– Det fanns postkontor, tre banker och tre handelsbodar, speceriaffärer eller vad vi vill kalla det.

– Sedan hade vi en kombinerad manufaktur- och musikaffär.

I gamla skolan finns även en handelsbod av gammalt snitt inrymd.
Foto: Per Ohlsson

– Ja, just det. Men kommer ni ihåg att det fanns pappershandel också... och bageri och bryggeri?

Allt var mycket annorlunda och Gunilla Johansson och Leif Johnsson påminner varandra om forna tider.

– Taxi... och klädaffär förstås.

– Ja, och bilverkstad.

Fast bilverkstad finns fortfarande. Leif Johnsson driver den i egen hög person, precis som hans far Sture gjorde före honom.

Det händer saker även 50, kanske 60 år senare. Men mest på annat håll, och servicen var förstås bättre när det fanns skräddare, slaktare, skomakare och till och med vagnsmakare i byn. Yxnanäs är helt enkelt som många andra samhällen som på något sätt förvandlats från mindre tätort till glesbygd.

Utan hembygdsföreningen hade även minnena så småningom gått förlorade. De är ett gäng entusiaster som rotar i gammalt och presenterar dåtidens vardag för nutidens uppdaterade och nätsurfande medborgare. Yxnanäs hembygdsförening har funnits sedan 1921 och är en av Kronobergs äldsta, kanske den äldsta.

Linus Gideson, nyutexaminerad smed, kommer att hålla ässjan varm.
Foto: Yxnanäs hembygdsförening

Vi befinner oss i en av byns två före detta skolor. Närmare bestämt i den gamla folkskolan som i dag även fungerar som hembygdsgård. Här var Gunilla Johansson och Leif Johnsson elever, och de bläddrar fram gamla svartvita klassfoton och minns kompisar.

– Jag gick här i sex år. Numera får ju barnen åka till Rävemåla och när de blir större in till Tingsryd, säger hon.

Bolagssågen med ångpanna och ångmaskin tillhör attraktionerna under konst- och hembygdsrundan.
Foto: Per Ohlsson

Hennes man, Bo Johansson, är en av hembygdsföreningens fyra ordföranden (de fyras gäng har delat upp förtroendeuppdraget och har huvudansvar ett kvartal vardera). Han pratar sig varm för bolagssågen, som fått nytt liv tack vare bidrag från olika myndigheter, stiftelser och privata sponsorer.

– Det är en unik anläggning och vi är stolta över att kunna visa upp den med ångpanna och ångmaskin, säger Bo Johansson.

Hembygdsgården och bolagssågen visas söndagar under sommarmånaderna, plus under konst- och hembygdsrundan. Bo och Gunilla Johansson och Leif Johnsson studerar utgångna produkter i handelsboden, som nu finns inrymd i hembygdsgården i gamla folkskolans lokaler.
Foto: Per Ohlsson

Yxnanäs har brett utbud med olika utställningar i samband med konst- och hembygdsrundan. I hembygdsgården speglas kvinnans husliga göromål förr i tiden.

– Vi brukar ha lite olika teman och i år får folk kliva upp på andra våningen och se på mangel och symaskiner och annat, fortsätter Gunilla Johansson.

”Vi brukar ha lite olika teman och i år får folk kliva upp på andra våningen och se på mangel och symaskiner och annat”, säger Gunilla Johansson.

– Sedan är det förstås öppet hus så att man kan titta in i skolsalar och i lanthandeln som finns inrymd här i byggnaden.

Ja, här finns till och med fynd från stenåldern som grävts upp ur åkrar, hantverksredskap från senare tid plus mängder av foton och en stor skivsamling bestående av närmare 2 000 stenkakor. Och så är smedjan öppen under årets runda och ortens unge, nyutexaminerade smed, Linus Gideson, håller ässjan varm.

Runt om i kommunen händer det saker på lördagen och söndagen i början av september. Inte minst tack vare aktiva hembygdsföreningar.

Roger Söderling är ordförande i Tingsryds hembygdskrets och själv knuten till lokalföreningen i Älmeboda.

– Det är 37:e gången vi arrangerar rundan nu och det unika är att det har varit just en kombinerad konst- och hembygdsrunda ända sedan starten, säger han.

– Jag ska själv, precis som de senaste åren, dra igång de hundraåriga maskinerna och tillverka takpannor i Kroxamåla. Det är precis som mina förfäder gjorde förr. Sedan bakar vi kringlor och säljer så det står härliga till i Rävemåla också. Ja, det finns lite av varje i totalt runt ett dussin byföreningar.

Fakta:

Axplock från hembygdskretsen

Skolan i Yxnanäs lockar bland annat med temat ”Kvinnans husliga göromål förr i tiden”. I Holken är det utställning av målade tavlor och skiftande hantverk. Bolagssågen visas och på söndagen även gamla maskiner och traktorer. Smedjan håller öppet 11-15 och i Kavsjömåla har Ulla Hegermann utställning av akrylmålningar i ateljé och trädgård.
Andra hembygdsföreningar och övriga föreningar som håller öppet den 7-8 september och erbjuder aktiviteter är:
Almundsryds hembygdsförening, Idemåla byförening, Korrö slöjd- och kulturförening, Linneryds hembygdsförening, Södra Sandsjö hembygdsförening, Tingsås hembygdsförening, Hembygdsföreningen gamla Urshult, Väckelsångs hembygdsförening, Styragårdens trädgård samt Älmeboda hembygdsförening.

Läs mer

Personligt

Anna-Karin driver Kronobergs största mjölkgård

Djur har alltid varit Anna-Karin Aaby Ericssons stora intresse. Idag bedriver hon och maken Joachim verksamhet med mjölk- och köttproduktion på Dansjö gård men även på Huseby Bruk. Totalt har de 700 mjölkkor, 700 kvigor och cirka 400 handjur. Under ett år levererar de nästan 9 miljoner kilo mjölk.

Ledare

Kris i splittrat samhälle

I Stockholmsområdet är sex av nio av de som avlidit av coronaviruset Svensk-somalier. Detta varslade nyligen en förening för Svensk-somaliska läkare om. Det är ett besked som manar till eftertanke.

Dokumentär

Gameday: Rökmoln, borrmaskin och åttarätters

Hur roddas ett evenemang med nästan 5000 besökare? Vad sker bakom kulisserna inför och under en Växjö Lakers-match? Vi ansökte och fick ackreditering till Vida Arenas samtliga fyra plan och bestämde oss för att ta reda på det. Här är resultatet.

Krönika

Jan Bärtås: ”Det är inte snobbigt att nörda in sig”

Surölsfestival, porterträffar, vinterölsträffar, ölkryssningar, bockölsfest, belgoträffar, ölvandringar. Det går verkligen att nörda in sig i dryckens värld.

Det nya medielandskapet

Forskare: ”Alternativmedia fyller ett behov”

De etablerade svenska medierna har varit likriktade i nyhetsvärdering och vinkling. Det menar medieforskaren Kristoffer Holt. Det är förklaringen till att de invandringsfientliga alternativmedierna fått ett ovanligt stort genomslag här.