Länsstyrelsen bekräftar vargbesök i Tingsryd

Djurspillningen som hittades några kilometer nordväst om Ryd i augusti i år kom från en varg. Det har nu bekräftats av Viltskadecenter SLU.

Det var den 16 augusti i år som en jägare hittade misstänkt vargspillning på en skogsväg cirka sex kilometer nordväst om Ryd. Efter att spillningen samlats in av länsstyrelsens kvalitetssäkrare skickades den till Viltskadecenter SLU som nu har bekräftat att det faktiskt var vargen som rört sig i området.

Varghanen "Snapphanen" har befunnit sig i gränslandet mellan Kronoberg och Skåne i flera år.
Foto: Heiko, Junge

– Nu har vi fått bekräftat att det rör sig om vargspillning och att den kommer från en individ som sedan tidigare är känd i trakten, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Elin Åkelius i ett pressmeddelande.

Hanvargen är den välkända ”Snapphanen” som hållit till i trakten kring Kronoberg och Skåne under flera år. Den har sitt ursprung i Örebro län, men har varit i södra Sverige sedan år 2012.

Enligt Elin Åkelius är det ovanligt att en varg håller sig så långt söderut under så pass lång tid.

– I de allra flesta fall då man ser varg här nere rör det sig om unga hanar som är på genomresa i jakt efter en hona att bilda familj med. Eftersom honorna sällan kommer så långt söderut brukar hanarna snart ge upp och ge sig av norrut igen.

Läs mer

Ishockey

SHL: Nu har Pontus fått som han ville

Inför bortamatchen mot Färjestad i torsdags sa Växjö Lakers stora talang Pontus Holmberg att han har varit för anonym och uttryckte förhoppningar om att synas mer.

Sport

Sylvegård spräckte målnollan: ”Har längtat extremt länge”

I sitt 25:e framträdande i Växjö Lakers fick äntligen Marcus Sylvegård spräcka sin målnolla.

Sport

Succélånet Paulsson hyllar Rahimi: ”Han är fantastiskt trevlig”

Så sent som i fredags kväll spelade han division 1-hockey med Mörrum. Mindre än 24 timmar senare visade Marcus Paulsson vägen med ett mål och en assist när Växjö Lakers besegrade Leksand med 5–1 i SHL.

Festligt

I vimlet med Sven: En gala tillägnad ridsportens entusiaster

Det är galornas tid. Så även i Växjö där vimlaren fick vara med om en glittrig afton för att fira ridsporten och alla dess entusiaster i Växjö kommun.

Alvesta

Stora fläckar och smuts – Britta vägrar bo i nya hyresrätten

74-åriga Britta Åslund flyttade i januari in i sin nya hyresrätt i Alvesta.