1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lucia i full frihet när Muhabbat dirigerar

Musikläraren Muhabbat Ahmetova gillar att blanda och ge. Det har sin förklaring. Hemma i Kirgizistan var manöverutrymmet begränsat, så efter 30 år med strikta regler och toppstyrd undervisning tar hon ut svängarna. Det kommer att märkas vid Lucia.
Muhabbat Ahmetova leder AMB-kören, som består av skolans första- och andraårselever. Totalt 113 röststarka gymnasister.
Foto: Per Ohlsson

13 låtar den 13 december, och plats för många överraskningar.

Sankta Lucia, Staffansvisan och några andra klassiker hänger förstås med och fyller Tingsås kyrka. Men det blir mycket nytt när AMB-eleverna bjuder på tre Luciakonserter under en dag.

–  Det är nog bara fyra sånger som är kvar från förra året. Jag har hittat mycket på nätet och gjort nya arrangemang, säger Muhabbat Ahmetova.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Hon kom med familjen som flykting från Kirgizistans huvudstad Bisjkek och hamnade på flyktingförläggning i Konga.

– Vi som kristna var i minoritet och eftersom min man arbetade inom kyrkan så var det tufft för oss i Kirgizistan. Jag kom i kontakt med AMB redan under tiden på förläggningen i Konga och fick praktikplats under en månad. Då ordnade jag en konsert i Söderportkyrkan, där vi till och med sjöng något stycke på uzbekiska, berättar hon.

Nu bor familjen i villa inne i Tingsryd. Själv är hon anställd på Academy of music and business och håller i luciakonserten för tredje året i rad. Men det är ingen nybörjare precis, som planerar för tre framträdanden (klockan 12, 17 och 19) i Tingsås kyrka onsdagen 13 december.

– Nej, så är det. Jag har både högskole- och universitetsutbildning och är dirigent och musik- och körlärare. Jag undervisade faktiskt i 30 år i Kirgizistan innan vi flyttade hit och det var minst sagt annorlunda. Där var det klara direktiv vad man skulle göra och inte utrymme för improvisation, berättar Muhabbat Ahmetova.

Och fortsätter:

– Klart jag trivs här. Jag bad till Gud att det skulle gå bra och att jag skulle få ett jobb nära hemmet.

Pusselbitarna har trillat på plats och de tre barnen har tydligen ärvt mammas musikalitet. Äldste sonen läser till musiklärare på Linnéuniversitetet, äldsta dottern går tredje året på AMB och elvaåriga lillasyster är också inställd på musikkarriär.

Den här eftermiddagen är andra gymnasieårets altstämmor först ut att öva i skollokalerna på Tingsgatan 15. Efter Staffansvisan blir det Fairytale of New York med svensk text.

Kören består av första- och andraårseleverna på AMB, totalt 133 röststarka gymnasister.

– Julen var den enda kristna högtiden man märkte av och som vi firade när vi bodde i Bisjkek, berättar Muhabbat Ahmetova.

Det är annorlunda nu. Med tre konserter bara under luciadagen, som rivstart inför julen.

Dags igen för Lucia och finslipning inför trippelkonserten.
Det blir en blandning av traditionella sånger och nya arrangemang.
Altstämmorna i andra årskursen tar ton.