På rätt kurs i Styragården

Ulrik Johansson fick sin trädgårdsutbildning på Capellagården i öländska Vickleby.

Egentligen var det väl rätt självklart. Han för det gröna arvet, både från mor- och farföräldrarnas sida, vidare.

Styragårdens Trädgård är en inspirations- och trädgårdsbutik. Ulrik Johansson för det gröna arvet vidare, med hjälp av moderna metoder.
Foto: Per Ohlsson

Det är en rätt jäktig tid. Ulrik Johansson pustar ut efter konst- och hembygdsrundan med utställningar och smärre folkvandring till Styragården. Nu är det bara att ladda om för en utflykt med pop up-butik i Eriksöre bygata under Ölands skördefest och en bit in i oktober är det dags för ny kraftsamling inför höstens traditionella skördehelg på hemmaplan.

– Morfar var fruktodlare och mormor odlade grönsaker och annat och tog bussen in till torget i Växjö och sålde. Farmors mor var uppväxt här på gården och hon var en riktig trädgårdskvinna, berättar han.

Styragården är en grön liten oas i utkanten av Väckelsång.
Foto: Per Ohlsson

Det går fort i trädgårdsbranschen.

– När jag var färdigutbildad startade vi firman här, mamma (Birgitta Bengtsson) och jag. Det mesta handlade om odling och jag jobbade på Växjö plantskola parallellt och vi sålde en del dit. Men verksamheten här växte och sedan 15 år ungefär har jag koncentrerat mig helt på Styragården.

– Ett tag skulle alla ha blå krukor och det var en trend som nog pågick i tio år. Sedan kom de vita och nu är det mer keramik och glaserat. Vi själva jobbar mycket med unik keramik som produceras i små upplagor av en dansk tillverkare. Och tittar vi på växter så är det som gäller nu skulpturalt och inte så blaffiga blad som tidigare. Ja, vackra blad och stammar helt enkelt. Generellt kan man säga att gröna växter är inne... inte minst inne.

Samma sak med det ätbara. Snabba ryck här också.

– När jag började var inte grönsaker alls hett. Sedan dök en och annan pallkrage upp och så nu i dag... Ja, nu har det exploderat och många strävar efter att nästan vara självförsörjande.

– De första åren här satte vi ungefär 10 000 perenner. Det gör vi inte nu, men vi odlar en hel del grönsaksplantor. Och vi märker att vissa produkter ökar – tomat, kålplantor, chili förstås, gurka och purjo...

Själv är han mest intresserad av prydnadsväxter och att skapa tjusiga trädgårdar.

– Men jag brinner även för äpple och frukt. Jag har det ju både från mors- och farssidan, och det har varit plantskola här ända sedan 1930- eller 40-talet.

Tv och kanske i ännu större utsträckning sociala media styr mycket. Det jordnära har blivit viralt.

– Allt är väldigt kändisfokuserat i dag. Trädgårdstider och Mandelmanns är ju populärt och intresset för det ätliga har växt med olika program och bloggare. Om Viktoria Skoglund säger något eller tipsar om en växt i Nyhetsmorgon så märks det direkt samma dag genom frågorna vi får. Själv jobbar jag rätt mycket med Instagram och Facebook och speciellt Instagram är populärt bland trädgårdsfolk med mycket bilder och kanske inte så texttungt.

Sedan ger han ett annat exempel på genomslagskraften.

– När Sara Bäckmo (trädgårdsbloggen Skillnadens trädgård), som är en stor influencer, köpte en planta av mig och fick vita persikor året efter, så skrev hon om det. Då fick jag själv 100 nya följare och en massa förfrågningar på köpet.

Ulrik Johansson håller i olika kurser med namn som Odla i växthus och uterum, Designa din egen trädgård och Mera trädgård.

– Över 100 personer gick på någon av dem förra året. Ofta är upplägget så att alla i kursen ska ha något eget hemprojekt. Det blir intressant eftersom alla har så olika förutsättningar med allt från mager, sandrik mark till fet och mullrik odlingsjord. Sedan håller jag i lite ymp- och beskärningskurser och så är jag runt och föreläser ibland. Men ärligt talat tycker jag det är roligast att ta emot folk här hemma.

Tre gånger om året gästar han i alla fall Urshults trädgårdsförening för att svara på frågor och reda ut odlingsproblem. Han tog över bildningsuppdraget efter legendaren Erik Håkansson.

– Han var ju mer specialinriktad på frukt, Jag är väl bredare kan man säga.

Det händer saker hela tiden och det gäller att vara på tårna.

– Vi branschspecialister måste ligga lite före. När de stora matvarukedjorna tar in något i sitt sortiment är det lite förbi för oss, konstaterar Styragårdens trädgårdsmästare.

”För några år sedan var det vita krukor för hela slanten. Nu är det mer keramik.”
Foto: Per Ohlsson
Birgitta Bengtsson håller soppan varm under en tidigare skördefest på Styragården.
Foto: Bo Ströberg
Christina Germundsson från Linneryd passade på att botanisera bland Ulrik Johanssons växter under 30-årsfirandet av Urshults trädgårdsförening.
Foto: Kerstin Haggren

Läs mer

Ledare

Kris i splittrat samhälle

I Stockholmsområdet är sex av nio av de som avlidit av coronaviruset Svensk-somalier. Detta varslade nyligen en förening för Svensk-somaliska läkare om. Det är ett besked som manar till eftertanke.

Sport

TV: Lindra din sportabstinens med omtalad handbollsdokumentär

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Krönika

Jan Bärtås: ”Det är inte snobbigt att nörda in sig”

Surölsfestival, porterträffar, vinterölsträffar, ölkryssningar, bockölsfest, belgoträffar, ölvandringar. Det går verkligen att nörda in sig i dryckens värld.

Reportage

T-Forden är bilen i Kurt Lindströms liv

T-Forden är världens näst mest producerade bil. 15 miljoner bilar tillverkades och några av dessa står hemma hos Kurt Lindström utanför Lammhult. Det han inte vet om bilmodellen är förmodligen inte värt att veta.

Det nya medielandskapet

Forskare: ”Alternativmedia fyller ett behov”

De etablerade svenska medierna har varit likriktade i nyhetsvärdering och vinkling. Det menar medieforskaren Kristoffer Holt. Det är förklaringen till att de invandringsfientliga alternativmedierna fått ett ovanligt stort genomslag här.