Annons

Vilka konkreta förslag avser ditt parti att genomföra på miljöområdet under nästa mandatperiod?

Lovisa Back är ordförande i Naturskyddsföreningen Tingsryd och brinner för frågor som rör miljö, djur och natur. Hon tycker inte att miljöfrågorna får ta tillräcklig plats i det lokalpolitiska rummet.
Tingsryd • Publicerad 20 oktober 2018

– Det pratas mycket om turism här. En stor del av det baseras på kommunens naturvärden och många av oss som bor här har ett friluftsintresse. Samtidigt är vi en del i de globala miljöfrågorna i stort och där har kommunen ett stort ansvar. Men inom politiken pratas det väldigt lite om miljöfrågorna, säger Lovisa Back.

Hon kommer ursprungligen från en förort till Linköping i Östergötland. Trots att hon inte hade naturen inpå knuten under uppväxten så har den alltid intresserat henne. Hon har varit engagerad i Naturskyddsföreningen länge och sedan hon flyttade till Tingsryds kommun har engagemanget blivit ännu större. Sedan förra året är hon en del av den lokala föreningens styrelse och i samband med årsmötet i år blev hon ordförande i Tingsrydskretsen.

Annons

Lovisa Back och de lokala föreningskompisarna menar att miljön inte får ta den plats som den förtjänar.

– Enligt kommunen så finns det ett miljöprogram som har antagits av politikerna. Men när man går in på hemsidan och söker på det så visar det sig att det är från år 2005. Det är 13 år sedan och det ger en liten indikation på hur man arbetar med de här frågorna, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att flera enkäter på miljöområdet inte har besvarats av kommunen. Bland annat skickade Naturskyddsföreningen på riksplanet ut enkäten Sveriges bästa Naturvårdskommun för att granska kommunernas miljöarbete. 210 av 290 kommuner besvarade enkäten, men inte Tingsryds kommun.

– Jag förstår att man inte kan svara på allt. Men när en av Sveriges största föreningar skickar ut en sådan här enkät så undrar man varför kommunen inte besvarar den.

Funderingarna kring vilket utrymme miljön ges i det lokalpolitiska rummet har föranlett Lovisa Backs fråga till politikerna i Tingsryds kommun:

– Vilka konkreta förslag avser ditt parti att genomföra på miljöområdet under nästa mandatperiod?

bild 1/8
Kristina Brovall
Stefan de Goede (KD): ”Världen ska kunna lämnas till kommande generationer i ett bättre skick än vi själva fick ta emot den. Vi vill att fler kommunbilar drivs på el och att solceller installeras vid nybyggnation. Vi måste se över vårt system för dagvatten för att motverka översvämningar. Fortsatt utbyggnad av fjärrvärmenätet är positivt för miljön. Det är viktigt att vi underhåller vårt befintliga vatten- och avloppsnät. Vi vill beakta den miljökonsekvensbeskrivning som tas fram i kommunens översiktsplan.”
Sven-Olof Karlborg (L): ”Vi har ansvar för att förvalta miljö och natur, så att vi lämnar över en kommun i ekologisk balans till kommande generationer. Vi ser effekterna av klimatförändringarna även i vår kommun. Under sommaren 2018 drabbades våra lantbrukare och de som bor på landsbygden av svår torka med sinande brunnar och minskade skördar. Vi vill därför bland annat upprätta en vattenförsörjningsplan och en modernisering av "gamla" vattendomar för sjöar och vattendrag, som garanterar att vi står rustade att möta den klimatförändring som kommer framledes. Vi vill också införa det miljöprogram som EU föreslagit AGENDA 2030, anpassat till vår kommun.”
Patrik Andersson (M): ”Utifrån den extrema sommar som vi haft i år anser vi moderater att kommunen behöver ha en ökad beredskap inom flera olika områden. Vi moderater tycker exempelvis att kommunen behöver ta en mer aktiv roll avseende vattennivåerna i våra sjöar. Därför har vi lagt ett förslag om att kommunen skall vara en del i arbetet att reglera vattenflödet ut ur Fiskestadsjön för att på så sätt få kontroll över vattennivån i sjön. Utöver det anser vi att det behövs ett strategiskt tänk gällande vattennivåerna i kommunens sjöar varför man behöver utreda exakt vilken roll kommunen skall ha framöver.”
Björn Hvornum (TIA): ”Kommunen har under en tid haft ett omfattande arbete med att energieffektivisera byggnader som vi äger och förvaltar, klimatsmarta lösningar som spar energi. Målet är att så småningom bli helt fossilfria och vi är inte långt borta från det målet. Vi skulle kunna vara bättre på energirådgivning och på något sätt premiera klimatsmarta lösningar, kanske genom sänkta avgifter i bygglovshanteringen? Vi kan öka antalet kommunala bilar som går på alternativa bränslen.”
Anna Johansson (C): ”Centerpartiet vill ta fram plan för vatten- och avloppsnät samt var vi ska kunna satsa på att bygga både i tätort och på landsbygd. Viktigt att ta del av de globala miljömålen när vi tar beslut. Solceller på nybyggnation och fastigheter som renoveras. Arbetet med energisparåtgärder fortsätter, nytt avfallssystem startar under 2019 där sortering sker i fyrfackstunnor bland annat matavfallsinsamling som Centerpartiet föreslagit.  Vi vill att uppvärmning av kommunala fastigheter ska vara fossilfritt. Kommunala fordon drivs med el, biodiesel eller biogas. Vi vill sätta upp fler laddstolpar för elbilar.”
Ann-Louise Viking (SD): ”Vi i SD anser att politikerna har haft ett bra miljötänk, vilket vi ska fortsätta jobba på. Några konkreta förslag har vi inte just nu och vi anser att det ligger mer på riksnivå med lagar och paragrafer som vi sedan ska rätta oss efter. Vi anser att det är ett globalt arbete och att vi i alla frågor ska ha ett bra miljötänk.”
Mikael Jeansson (S): ”Vi socialdemokrater tror att kommun och medborgare tillsammans kan skapa en bättre miljö. Det är viktigt att vi samverkar kring miljöfrågorna. Exempel där näringsliv och kommun kan samverka är etablering av biogasmack. Vi vill även lägga mer resurser på miljötillsynen. Vi är bäst i länet på ekologisk andel i kosten, men vi vill bli ännu bättre. Dessutom vill vi att miljöperspektivet viktas högre i upphandling. 2019 inför vi fastighetsnära insamling via fyrfacksystem. Vi vill även utöka koloniodling i kommunen.”
Kristina Brovall
Stefan de Goede (KD): ”Världen ska kunna lämnas till kommande generationer i ett bättre skick än vi själva fick ta emot den. Vi vill att fler kommunbilar drivs på el och att solceller installeras vid nybyggnation. Vi måste se över vårt system för dagvatten för att motverka översvämningar. Fortsatt utbyggnad av fjärrvärmenätet är positivt för miljön. Det är viktigt att vi underhåller vårt befintliga vatten- och avloppsnät. Vi vill beakta den miljökonsekvensbeskrivning som tas fram i kommunens översiktsplan.”
Emelie HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons