Annons

Olika versioner varför lärarna slutade

Uppvidinge • Publicerad 10 augusti 2018 • Uppdaterad 12 augusti 2018

Skolförvaltningens chef Mikael Falk säger till Smålandsposten att lärarna på Nottebäcksskolan slutade av olika praktiska skäl. Det dementeras av lärare.

Mikael Falk har fått ta emot mycket kritik under sin tid som förvaltningschef. Men nu vill han se framåt.
Mikael Falk har fått ta emot mycket kritik under sin tid som förvaltningschef. Men nu vill han se framåt.Foto: Lillian Petrovski

Mikael Falk är en av dem som fått ta emot mest kritik under de senaste åren. Förvaltningens sätt att jobba har diskuterats och frågetecken har ställs kring arbetsmiljön för lärarna. Bland annat har det varit fyra hyrrektorer i tjänst samtidigt i kommunen.

Annons

Men förvaltningschef Mikael Falk tycker att det inte är något anmärkningsvärt i sammanhanget och menar det är stor omsättning på rektorer i Sverige.

– Till att börja med måste man sätta det in i sammanhanget. I Sverige sitter en rektor på en rektorspost i snitt i mindre än fyra år. Några har varit länge. Några är nytillsatta. Vi sticker inte ut om man ser på hur det är i riket.

Men omsättningen har också varit stor på lärare. Bland annat sa fyra lärare upp sig samtidigt på Nottebäcksskolan och sökte sig till andra skolor. Anledningen var missnöje med ledningen och arbetsmiljön. Något Mikael Falk tycker man har gjort något åt med en ny rektor.

– Vi har ju nu en rektor på heltid på Nottebäcksskolan. Det är ju en positiv faktor. Den nya rektorn har nyligen intervjuat alla lärarna. Alla verkar trivas mycket bra på skolan. Det är vår utgångspunkt idag. Nu har vi andra förutsättningar att få en bra arbetsmiljö.

Du fick kritik i ett debattinlägg i SMP där Vänterpartiets Mikaela Gross bland annat skrev följande:

”Mikael Falk har nonchalerat och blundat för all information från personalens, fackets och föräldrarnas sida”.

Vad har du för kommentarer till den kritiken?

– Jag har alltid dialog med alla dem som tar kontakt med mig i olika frågor. Jag kan bara konstatera att vi nu ser framåt. Men det som har varit ligger nu ett år tillbaka i tiden.

Kunde du som förvaltningschef gjort något annorlunda?

– Först och främst finns det ju alla möjliga skäl till folk flyttar. Tar vi Nottebäcksskolan hade man olika skäl. Någon flyttade närmare en partner. En annan närmare sin bostadsort. En annan tog jobb på en annan skola i kommunen.

Annons

Men när Smålandsposten kontaktar en av lärarna som slutat på skolan dementerar hen det som Falk säger.

– Vi slutade av missnöje. Ledningen lyssnade inte på oss. Falk splittrade en väl fungerande arbetsgrupp.

Men tillbaka till Mikael Falk.

Men kunde något ha gjorts annorlunda?

– Jag vet inte om jag förstår vad du menar när du ställer den frågan. Både rektorer och övrig personal arbetar med att förbättra och det jobbar man ju ständigt med. Vi har en rektor på heltid nu. Där har vi ju gjort en åtgärd. Rektorn är en central figur på alla skolor både vad gäller kvalitet och arbetsmiljö för personal och elever. Det är den viktigaste åtgärden.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons