Coronasmittad patient vårdas på sjukhus – första fallet i Kronoberg

En patient med coronavirus vårdas nu på sjukhus Kronoberg. Det är det första fallet hittills i länet som behövt sjukhusvård. Det är en äldre patient som nu har lagts in på infektionskliniken i Växjö.
Växjö lasarett.

Växjö

Sammanlagt finns det nu 23 konstaterade fall av coronavirus i Kronobergs län.

– Vi har en inneliggande på sjukhus nu. Det är en vanlig vårdavdelning i nuläget, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

– Det kan finnas behov av dropp, behov av syrgas, behov av febernedsättande läkemedel och allmän omvårdnad. Det betyder att man inte klarar sig hemma helt enkelt.

Enligt Christian Blomkvist lades patienten in i förrgår och blev då provtagen. Svaret på att patienten var smittad kom under onsdagseftermiddagen.

– Det är en äldre patient.

Som alltså tillhör riskgruppen generellt sett?

– Ja, det blir det då.

21 av de 23 coronasmittade personerna är kopplade till resor utomlands, resor inom Sverige och personer som varit i kontakt med dem som varit på resande fot.

De två senaste fallen har Christian Blomkvist ännu inga uppgifter om.

– Jag fick in två fall nu på morgonen. Kollegerna på infektion håller på att titta på det nu, säger han.

Enligt svenska intensivvårdsregistret senaste uppdatering har 176 patienter med covid-19 behövt intensivvård i landet som helhet.

Fram till och med torsdagsförmiddagen har ingen patient i Kronobergs län behövt intensivvård.

– När det gäller intensivvård skiljer sig egentligen inte corona mot andra sjukdomar. Det är när man inte orkar andas själv, man kanske behöver hjälp med att hålla blodtrycket uppe med speciella läkemedel eller att till exempel inte njurarna fungerar. Där har sjukvården samma kriterier som för alla andra patienter. De flesta ligger på en vanlig vårdavdelning. Det är när en patient behöver hjälp med de här specifika åtgärderna som det blir aktuellt med intensivvård, säger Christian Blomkvist.

Läs mer

Coronavirus

Region Kronoberg: Flera nya coronafall – två till på sjukhus

Enligt Region Kronoberg har nu 60 personer i Kronobergs län konstaterats vara smittade med coronaviruset. Det är sju nya fall under det senaste dygnet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man anhållen för våld mot allmänhet och polis i Växjö. Avåkning norr om Emmaboda.

Region Kronoberg • ”Inte särskilt smart”

Regionens stormöte om corona rör upp känslor: ”Helt förfasade”

Närmare 100 personer deltog vid ett obligatoriskt möte på Centrallasarettet i Växjö. ”Vi är helt förfasade. Regionen följer ju inga säkerhetsregler”, säger en mötesdeltagare.

"Många frågor har väckts”

Corona kan förändra Växjös sjukhusplaner

– Många frågor har väckts, säger projektledaren Stefan Lundin.

krönika

Magnusson: Att spela eller inte spela? Det är en av oräkneliga frågor i coronatider

Att spela eller inte spela? Det är en av oräkneliga frågor i coronatider. Men att svaret på den frågan hänger i luften känns onödigt. Bakgrunden till tveksamheterna är nämligen att två tunga idrottsförbund tolkat råd från Folkhälsomyndigheten helt olika.

Lördagsintervju

Distriktsläkaren som började lägga ut

Per-Anders Andersson drabbades av skrivlust i coronatider.