Erlandsson (C) satsar på att bli återvald

Riksdagsledamot Eskil Erlandsson står inte på valbar plats vid höstens riksdagsval.
Men han gör nu vad han kan för att behålla sin riksdagsplats och i Almedalen har han ett fullt schema.
Eskil Erlandsson (C) är taggad för att bli återvald till riksdagen. Ett uppdrag han har haft sedan 1994.
Foto: Per Jodenius

Under Almedalsveckan deltar riksdagsledamoten Eskil Erlandsson från Ljungby i 12 olika evenemang. Men det är en minskning mot förra årets 22 evenemang.

– Mitt deltagande handlar om allt från landsbygdsfrågor till fiske i Östersjön och frågor kring skog och jakt. Men i år är det lugnare, förra året sa jag ja till för mycket och hann inte med att träffa vänner eller folk som ville prata med mig efter evenemangen, säger han när Smålandsposten träffar honom mellan två event i Visby.

I vintras uppstod dramatik inom Centerpartiet i Kronobergs län när valberedningen inte förslog att Eskil Erlandsson skulle väljas om till riksdagen. Partiets medlemmar tyckte annorlunda och han hamnade till slut på valsedeln. Men förstaplatsen gick till Växjös kommunalråd Per Schöldberg.

Eskil Erlandsson sa då till Smålandsposten att han skulle driva en personvalskampanj och han kände sig inte färdig med riksdagsarbetet. Ett uppdrag han haft sedan 1994. Med bara ett par månader till valet är han fortfarande lika taggad.

– Jag kandiderar för att bli återval till Sveriges riksdag. Jag har sagt att jag står till väljarnas förfogande och jag ska bidra så gott jag kan så vi når ett bra valresultat. Och jag hoppas fortfarande att det leder till att jag får representera Centerpartiet för Kronoberg.

I helgen visade sig en spricka inom Alliansen när nyheten, om att de ville att Sverigedemokraterna skulle få ordförandeposter i riksdagen efter valet, läckte ut. Ett förslag som Centern och Liberalerna senare backade från.

– För att använda ett ord, det är trams. Nu ska svenska folket säga sitt innan vi kan börja fördela uppdrag i riksdagen. Man måste skjuta björnen innan man kan dela på bytet. Det som sker nu är bara trams, säger Eskil Erlandsson.

Läs mer

Kultur

Tid för bokälskarnas högtid

Snöoväder är inget hinder för en bokälskare att ta sig till bokrean. Fråga Astrid Hauge Evaldsson som hade kört många mil från hemmet mellan Älghult och Fagerhult till bokrean i Växjö.

Kultur

Boktoppen: ”En nära och kär relation mellan mor och dotter i ett danskt vardags-80-tal”

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Kultur

Jubilerande förening – haft konserter med Kent, Bob Hund och Backyard Babies

Musikföreningen Kristina fyller 30 år. Vi tar en goefika med styrelsemedlemmen Peter Johansson och musikskribenten Håkan Steen, med förflutet på Smålandsposten, för att gräva i historien.

Älmhult

Mer kultur i Folkets hus

Här rustas för välkommen invasion, nya scener och mat och dryck.

Älmhult

Drag i möbelfabriken

Bälgspelare i ny miljö. Folkets hus renovering rör om i grytan.

Kultur

Krönika: Så ska Metallica hyllas på nytt i länet

Länets publikmagneter? Såklart Ikea museum, Linnés Råshult, Kulturparken Småland… En smygare är en minnessten i Dörarp som blivit ett vallfärdsmål. Nu ska den uppgraderas.