Fortnox skickar hem sina anställda: ”Vi tar vårt samhällsansvar”

Från och med måndag kommer Växjöföretaget Fortnox att låta upp mot 80 procent av sina medarbetare att arbeta hemifrån, detta på grund av coronaviruset.
– Vi gör vårt för att minska smittspridningen, säger Sara Nylén, HR-chef.
Fortnox i Växjö väljer att låta en stor andel av sina anställda jobba hemifrån från och med måndag.
Foto: Lena Gunnarsson

Under fredagskvällen gick Fortnox ut med nyheten att de låter en stor del av sina anställda att jobba hemifrån från och med måndagen den 16 mars, detta på grund av spridningen av coronaviruset.

– Det handlar om att säkerställa att de medarbetare som arbetar inom kritiska funktioner för att hjälpa våra småföretag ska kunna fortsätta. Vår drift- och kundsupport är de som kommer att jobba kvar. Övriga arbetar hemma, säger Sara Nylén, HR-chef på Fortnox.

– Vi gör vårt för att minska smittspridningen, vi tar vårt samhällsansvar. Det är även av omsorg för våra medarbetare som vi gör detta.

Hur många personer handlar det om som kommer att arbeta hemifrån?

– Mellan 75 till 80 procent av våra medarbetare kommer att jobba hemifrån. Exakt hur många det handlar om vill vi inte svara på.

Enligt Fortnox årsredovisning för 2019 har koncernen över 300 anställda där majoriteten av dessa arbetar i Växjö, men även några på deras kontor i Malmö.

Vad är det som har fått er att ta det här beslutet?

– Vi tog det utifrån den fakta vi har att tillgå, eller vår tolkning av den, och har fattat ett beslut efter vad vi kände var bäst för oss. Hur andra företag väljer att göra hoppas jag att de baserar på vad som är bäst för dem.

Sara Nylén säger att det tack vare företagets goda möjligheter för personalen att jobba hemifrån också annars inte kommer påverka deras arbete i stort.

– Det här gäller tillsvidare och vi tar en dag i taget. Vi följer händelseutvecklingen noggrant och har möten med ledningen varje dag där vi följer detta.

Läs mer

Personligt

Anna-Karin driver Kronobergs största mjölkgård

Djur har alltid varit Anna-Karin Aaby Ericssons stora intresse. Idag bedriver hon och maken Joachim verksamhet med mjölk- och köttproduktion på Dansjö gård men även på Huseby Bruk. Totalt har de 700 mjölkkor, 700 kvigor och cirka 400 handjur. Under ett år levererar de nästan 9 miljoner kilo mjölk.

Ledare

Kris i splittrat samhälle

I Stockholmsområdet är sex av nio av de som avlidit av coronaviruset Svensk-somalier. Detta varslade nyligen en förening för Svensk-somaliska läkare om. Det är ett besked som manar till eftertanke.

Dokumentär

Gameday: Rökmoln, borrmaskin och åttarätters

Hur roddas ett evenemang med nästan 5000 besökare? Vad sker bakom kulisserna inför och under en Växjö Lakers-match? Vi ansökte och fick ackreditering till Vida Arenas samtliga fyra plan och bestämde oss för att ta reda på det. Här är resultatet.

Krönika

Jan Bärtås: ”Det är inte snobbigt att nörda in sig”

Surölsfestival, porterträffar, vinterölsträffar, ölkryssningar, bockölsfest, belgoträffar, ölvandringar. Det går verkligen att nörda in sig i dryckens värld.

Det nya medielandskapet

Forskare: ”Alternativmedia fyller ett behov”

De etablerade svenska medierna har varit likriktade i nyhetsvärdering och vinkling. Det menar medieforskaren Kristoffer Holt. Det är förklaringen till att de invandringsfientliga alternativmedierna fått ett ovanligt stort genomslag här.