Annons

Johan Persson: Johan Persson: Hur står det till med Växjös omsorg om yttrandefriheten?

Smålandspostens helgchef Johan Persson. Frågar sig hur det står till med Växjö kommuns omsorg av yttrandefriheten efter att Sebastian Rudolph Jensens konstverk tagits bort från kommunens digitala kanaler.
Johan PerssonSkicka e-post
Moderator • Publicerad 29 mars 2020 • Uppdaterad 30 mars 2020
Johan Persson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson.
Johan Persson.Foto: LENA GUNNARSSON

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Hur kan det komma sig att Växjö kommun så ofta på senare år funnit anledning av ingripa i denna rättighet? Den här gången är det konstnären Sebastian Rudolph Jensens videoverk som hastigt plockats bort från kommunens digitala kanaler.

Annons

– Vi ska inte skapa mer oro i tider som vi har nu, motiverar kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius.

Ett filter som kommunen använder gjorde nyligen att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar blev blockerad när hon försökte läsa sin tidning på Växjö stadsbibliotek. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD) förklarade att filtret är ett nödvändigt ont. Han ansåg att det är en uppgift för Irena Pozar att se till att tidningen inte blockeras.

Musikerna på Bergendahlska gården måste skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att inte formulera texter som hyresvärden kommunen finner olämpliga.

– Ungdomarna får tycka, tänka och skriva vad de vill, men inte just här, försvarade kommunalrådet Oliver Rosengren (M) reglerna.

För drygt två år sedan stoppades Kommunistiska partiets tidigare ordförande Anders Carlsson från att hålla en föreläsning om sin nya bok om ryska revolutionen på Fria ordets hus.

– Vi hyr ut till partier som är representerade i kommunfullmäktige, motiverade dåvarande chefen för kultur- och fritidsförvaltningen Gunilla Friman, som beklagade att kommunen först felaktigt sagt ja.

Och när Stiftelsen Växjös muslimer ville ansöka om tillstånd för böneutrop, försökte kommunalrådet Anna Tenje (M) förmå dem att dra tillbaka sin ansökan och inte utnyttja den medborgerliga rättigheten att få saken lagenligt prövad.

– Jag är orolig att böneutropet kommer slita isär Växjö, förklarade Anna Tenje.

De kommunala ingreppen motiveras ofta just med välvilja och omsorg. Frågan är hur det står till med omsorgen om yttrandefriheten?

Annons
Annons
Annons
Annons