Jonas Engman: 30 år sedan Berlinmuren föll

”Die mauer ist weg - Berlin ist wieder Berlin”. Muren är borta - Berlin är åter Berlin står det på Berliner Zeitungs förstasida från 10:e november 1989.
Jag har sparat sidan. Det är om få händelser man faktiskt kan säga, ”Jag var där”.
Folket stormar Berlinmuren. Berlin är åter Berlin står det i en tysk tidning dagen efter gränserna öppnades.
Foto: AP Photo

Bara dagar innan muren föll firade vi mammas 40-årsdag med släkt och vänner nere i Berlin. Jag var 15 år och hade egentligen ingen aning om vad som var på väg att hända.

Jag som spenderat flera sommarlov i den tyska huvudstaden och vant mig vid taggtråd, beväpnade soldater, minfält och en mur som skar rätt genom bostadskvarter. En mur som delade en stad, ett land men framförallt familjer.

Jag förstod riskerna, men aldrig faran. Det var en politik som var för stor och komplex för en svensk tonåring att ta in. I många fall skapade muren ärligt talat en lite spännande känsla med Berlin. Kittlande som en spionthriller. Fast på riktigt.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Människor dog under förtrycket i DDR och under sina försök att fly diktaturen.

Om du höll dig i skinnet och rättade dig i ledet erbjöd DDR trygghet i form av jobb, bostad och gemenskap. Men folket ville annat. Drömmen om frihet och möjligheten att själv få bestämma över sitt liv blev för stark.

Tyskland är i dag enat, men landet står fortfarande inför vissa utmaningar. I gamla delar av DDR känner en del människor att friheten blev ett utanförskap med arbetslöshet och uteblivna satsningar.

Just i dag är det exakt 30 år sedan gränserna öppnades, muren stormades och järnridån mellan öst och väst rämnade.

– Tyskland gråter av glädje. Vi sträcker ut våra händer, står det i fet text i tidningen.

Min sparade tidingssida har börjat gulna men inte blekna. Vi får aldrig glömma.

En dag som denna är det viktigt att fira demokrati och yttrandefrihet.

Läs mer

Litteratur

Tid för bokälskarnas högtid

Snöoväder är inget hinder för en bokälskare att ta sig till bokrean. Fråga Astrid Hauge Evaldsson som hade kört många mil från hemmet mellan Älghult och Fagerhult till bokrean i Växjö.

Lokal upprustning

Mer kultur i Folkets hus

Här rustas för välkommen invasion, nya scener och mat och dryck.

Kultur

Krönika: Så ska Metallica hyllas på nytt i länet

Länets publikmagneter? Såklart Ikea museum, Linnés Råshult, Kulturparken Småland… En smygare är en minnessten i Dörarp som blivit ett vallfärdsmål. Nu ska den uppgraderas.

Ledare

När Moder Svea mötte zombien

Nej, vi står inte inför ett extra val – än. Men det är ett nytt läge i svensk politik, hur mycket än januaripartierna försäkrar oss om motsatsen. De svär Januariöverenskommelsen, JÖK:en, fortsatt tro och lydnad, men alla inklusive de själva vet att ett nytt blad vändes då Vänsterpartiet gick samman med den blå oppositionen för att tvinga regeringen att ändra i budgetprioriteringarna.

Ledare

Ja, dags för extra val!

Det är en sak att säga att man är beredd på ett extra val. Det hör till partipolitikens retoriska grundvillkor att göra detta klart. Men vid en viss retorisk punkt har man passerat den reaktiva hållningen och låter förstå att man inte bara är beredd på utan verkligen vill ha ett extra val. Kristersson har närmat sig den punkten förut. Men nu sade han det rakt ut i Sveriges högsta beslutande församling. Ebba Busch Thor fyllde i med att understryka att man ”är redo att axla ansvaret”.

SMP granskar

Smålandspostens chefredaktör: ”Vi har anledning att rannsaka oss själva”

Morgontidningarna har tappat läsare och annonsörer i övergången till den digitala världen. I fjol gjorde dagspressen sitt ekonomiskt sämsta år någonsin.