Moderator

Jonas Engman: Varför är det så ont om R i Småland?

Det ska vara riktigt dolda R i småländskan. Så långt bak i munnen så att konsonanten nästan blir en vokal. R:et ska helst inte gå att uttala alls.
Det heter ”kååv mä brö” på Småländska. Gärna med lite ”hackeguuka och möe ketchup o senap”.
Foto: Erik Nylander/TT

Dialekter är kul och något att vara stolt över. Oavsett var man kommer ifrån. Det är ord och uttryck och en slags lokalpatriotism att värna om.

Jag talar inte den grövsta småländskan, har till och med fått höra att min dialekt är svårplacerad. Jag själv tycker att jag pratar småländska. Född och uppvuxen i Gnosjö... så jag är.

I dag är det första torsdagen i mars. En mening helt utan R om man uttalar den som vi gör i vårt landskap. En dag som på senare år har blivit sönderhypad som en slags inofficiell nationaldag för vårt landskap. Det blir en del fniss och instagrambilder på ”massipantååto”.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
images9 bilder
enlarge
Så uttalas det på Småländska

Jag är stolt över mitt ursprung och min dialekt, men fler än en gång har den också varit till besvär. När jag som nyhetsuppläsare på TV4 fastnade i manus inför ordet ”förare”. R:en stockade sig i halsen. Svetten började rinna i pannan. Strålkastarna var tända. Den röda lampan på kameran visade att jag låg ute i direktsändning. Tusentals tittare i stugorna och studiomannen var tysta och tittade på mig och väntade på vart katastrofen skulle ta vägen.

När jag i efterhand såg repris på sändningen skämdes jag. Krampaktigt får jag fram ett ”föae”.

Eller den gången jag ilsket skällde ut ett butiksbiträde för att hen inte visste var i affären de hade paketen med ”tååkade atte”. Det var ju för bövelen dan innan torsdag och dags att göra ”attsoppa”.

Med eller utan R. Ha en redigt trevlig torsdag!

Läs mer

Långläsning

Porträttet: Katarina kan tala med hästar – och lära människor rida på dem

Kungsmadskolan 1991: efter två månaders studier på ekonomisk linje går en 17-årig tjej in till en förvånad syokonsulent och meddelar att hon hoppar av.

Dokumentär

Gameday: Rökmoln, borrmaskin och åttarätters

Hur roddas ett evenemang med nästan 5000 besökare? Vad sker bakom kulisserna inför och under en Växjö Lakers-match? Vi ansökte och fick ackreditering till Vida Arenas samtliga fyra plan och bestämde oss för att ta reda på det. Här är resultatet.

Ledare

Bill of rights på Internet!

Sveriges Radios rubriksättning är något orättvis: ”Regeringen vill lagstifta mot skadligt innehåll på sociala medier”. Digitaliseringsminister Anders Ygeman använder faktiskt inte det skummiga uttrycket ”skadligt innehåll”. Men utspelet är oroande nog ändå.

Näringsliv

Öknen viktig för Ahmed och Helga

Om det inte varit för öknen så hade Helga Bolt och Ahmed Hafez knappast blivit ett par. Än mindre hade deras företag Orientresor sett dagens ljus. Och även om affärsidén från början var resor till just ökenländer, så har utbudet breddats sedan dess.

Växjö • Sjukhusbygget

Han ska ro det stora sjukhusbygget i land

Stefan Lundin är den som ska ro i land det stora sjukhusbygget i Växjö.

Växjö

SigBrit vill bara få dö i trygghet - men tvingas slåss mot kommunen

Medan klockan tickar ned för SigBrit Fors har hon fastnat i byråkratin. Hon har ansökt om en plats på särskilt boende men får inget besked. Hon vill bara få sluta sitt liv i trygghet.