Klädkedja med butiker i Växjö har begärts i konkurs

Coronakrisen tvingar företag i modebranschen och hotell- och restaurangnäringen i konkurs. På tisdagen begärdes Lund Fashion med två butiker i Växjö i konkurs.

– Vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg, ekonom på kreditmarknadsföretaget UC.

Mellby gård AB, ägare till modeföretaget Lund Fashion och där varumärkena Flash och Dea Axelssons ingår, har begärt bolaget i konkurs. Flash har två butiker i Växjö, på Storgatan och Grand Samarkand.

Verksamheten består av cirka 95 butiker i Sverige och tre i Danmark samt kontor och lagerverksamhet i Lund. Totalt berörs närmare 500 hel- och deltidsanställda.

”Effekterna av Covid -19 har försatt bolaget i ett akut läge. Försäljningen är nästan utraderad och huvuddelen av bolagets kostnader kvarstår. Detta är ytterst tragiskt och vi lider med alla anställda som kämpat in i det sista”, säger Johan Andersson, VD i Mellby Gård AB i ett pressmeddelande.

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC har främst noterat en ökning i antalet konkurser i hotell- och restaurangnäringen under de första veckorna i mars. Mellan den 1 mars och den 20 mars i år är det ungefär lika många inledda konkurser i hotell- och restaurangnäringen som under hela mars 2019 och UC:s Richard Damberg varnar för en konkursvåg.

– Det är fortfarande små tal men vi ser en indikation på att konkurserna ökar och vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg.

Han tror att det som syns i statistiken är en "coronaeffekt". Särskilt inom restaurangnäringen finns många småföretagare med små buffertar, om ens någon.

– De bolag som går i konkurs är ofta små, har få anställda och har små marginaler. Det har gått fort med omsättningstapp på 70–80 procent och då är det jättesvårt att överleva för många av dem, säger Richard Damberg, som spår en förödande utslagning i branschen.

UC:s prognos är att antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen kommer att öka med 57 procent i mars 2020 jämfört med mars 2019.

Gällande övriga branscher är det enligt UC för tidigt för att se en utveckling.

– Vi ser ingen ökning i andra branscher än, men alla talar om varsel och det kommer att bli en ökning av konkurserna även där, säger Richard Damberg.

Han nämner den sedan tidigare hårt pressade detaljhandeln där det också kommer signaler om att företagen blöder.

Förutom Lund Fashion begärdes modekoncernen Venue Retail Group, med bland annat skokedjan Rizzo, i konkurs på måndagen. Båda företagen hänvisar till att coronakrisen blivit en icke-hanterbar ekonomisk smäll. Polarn O. Pyret och Brothers ska genomgå företagsrekonstruktion, också för att de finansiella problemen blivit akuta på grund av coronakrisen.

– De som inte har muskler när de går in i coronakrisen kommer att ha det jättetufft eftersom hyresvärdarna ofta ligger stilla med hyrorna och marginalerna är fortsatt låga, säger Richard Damberg.

Läs mer

Lördagsintervju

Distriktsläkaren som började lägga ut

Per-Anders Andersson drabbades av skrivlust i coronatider.

Mordåret 2010

Reportage: Tio år sedan dubbelmordet som skakade Växjö

En förvirrad och psykiskt sjuk kvinna bestämde sig för att döda tre personer. Kvinnan knivmördade två män innan hon greps.

Inblick

Därför är det tabu att tala om rasismen

Ordet är tabubelagt och det har med den svenska självbilden att göra. Det menar Tobias Hübinette, som forskar kring det känsliga R-ordet.

QueeraMera

En mötesplats för Sammi

För Sammi Dàvid och andra ungdomar har QueeraMera blivit en fristad.

Coronavirus

Tass – indisk lokalförening i skuggan av viruset

Nya förening får börja med att ställa in och skjuta evenemang på framtiden.

Ledare

Mattias Karlsson som buren isotop

Man ser den överallt numer. Den där tredelade kostymen innehållandes Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Han som skall starta en konservativ tankesmedja. Därför ramas numer en massa varningar för det nya högerhotet in med just Mattias Karlsson. Syns bilden – iaktta försiktighet. Eller bara spring.